EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesindeki kömürün enerjiye dönüştürülmesi amacıyla yapılan çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesindeki kömürün enerjiye dönüştürülmesi amacıyla yapılan çalışmaların sürdüğünü belirterek, bu amaçla Çin, Güney Kore ve Katar firmalarıyla görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.
 Afşin-Elbistan bölgesinde 3 yeni santralin yapımı amacıyla geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile sözleşme imzalayan ancak, daha sonra BAE’nin projeden ayrıldığını bildirmesinin ardından başka ülkelerle görüşmelere başlayan Enerji Bakanlığı, C, D ve E santrallerinin kurulumunu planlıyor.
Katıldığı bir televizyon programında yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Alış, yerli linyit rezervlerinin büyük bölümünün EÜAŞ’ta olduğunu ve linyit kömürlerinin üretime dönüşmesinde önderlik yapacaklarını belirterek; Afşin-Elbistan linyit havzasında kurulması düşünülen santraller için Çin, Güney Kore ve Katar firmalarıyla görüşmelerin sürdürüldüğünü, neticelendirilmesi ve parlamento onayının ardından yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye’ye kazandıracaklarını söyledi. 

19 santral daha özelleştirilecek:
EÜAŞ’ın elinde bulunan 3 termik santralin özelleştirildiğini, diğer 19 termik santralin de sırasıyla özelleştirileceğini belirten Alış, şunları söyledi:
“Seyitömer, Kangal ve Hamitabat Termik Santralleri özelleştirildi. EÜAŞ’ın elinde 19 adet termik santral bulunuyor ve bu santrallerin tamamı sırasıyla özelleştirilecek. Yeniköy, Yatağan, Kemerköy ve Çatalağzı Termik Santralleri için 2014 Nisan ayı ortaları itibarıyla teklifler alınmaya başlanacak. Hidroelektrik santral özelleştirmelerinde ise, uluslararası sular üzerindeki santraller hariç diğer santraller özelleştirilecek.
EÜAŞ’ın 24 bin MW kurulu gücü ve 80 milyar dolarlık varlık yönetimiyle Avrupa’nın dev enerji şirketleriyle yarıştığını dile getiren Alış, her yıl açıklanan en fazla kar eden şirketler sıralamalarında hep en üst sıralarda olduklarını belirterek, ‘EÜAŞ, milli şampiyondur’ diye konuştu.
Alış ayrıca, yeniden yapılandırma çerçevesinde EÜAŞ’ı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da desteğiyle yurtdışında yatırım yapabilecek bir şirkete dönüştürmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyerek, “Bir kamu şirketi olan EÜAŞ’ın da yakın gelecekte Avrupa’da elektrik üretim santralleri olacak” dedi.
Editör: Haber Merkezi