Afşin Devlet Hastanesinden Kene Uyarısı

Afşin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uzmanı Salih Atakan Nemli, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.

Afşin Devlet Hastanesinden Kene Uyarısı

Afşin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uzmanı Salih Atakan Nemli, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.

20 Temmuz 2010 Salı 09:01
1218 Okunma
Afşin Devlet Hastanesinden Kene Uyarısı
Afşin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uzmanı Salih Atakan Nemli, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı. Doktor Nemli, mevsim itibarıyla kırsal alanlara ziyaretlerin sıklaşması nedeniyle kene ile temas riskinin artığını kaydetti.
 
Afşin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uzmanı Salih Atakan Nemli yaptığı açıklamada, yaz mevsimine girilen bu dönemde piknik yapan vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. 
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Doktor Salih Atakan Nemli , “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan virüs olarak adlandırılan mikroplarla oluşan ateş, kanama gibi bulgularla seyreden bir enfeksiyondur. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Henüz erginliğe ulaşmamış keneler hayvanlardan kan emerken mikropları alır, gelişmeleri devam ederken mikropları bünyelerinde muhafaza ederler. İnsan ve hayvanlardan kan emerken hastalığın bulaşmasına sebep olur.Hastalık sıklıkla kene ile temas öyküsünden yaklaşık 3-4 gün sonra kendini göstermeye başlar. Bu süre 9 güne kadar uzayabilir.
Hastalık aniden gelişen baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrıları, mide bulantısı, kusma, ishal gibi şikayetlerle başlar. Ağır vakalarda ciltte kanamalar, burun kanaması, gibi bulgular görülebilir” dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uzmanı Salih Atakan Nemli konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mevsim itibarıyla kırsal alanlara ziyaretlerin sıklaşması nedeniyle kene temas riski artmaktadır. Bunun yanında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da hastalık açısından risk altındadır. Hastalıktan korunmak için riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları gibi) bulunulan zamanlarda, kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, basit görünse de hayli etkili bir önlemdir.
Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) mümkün olan en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Kenelerin üzerine alkol, kolonya gibi kimyasal maddelerin dökülmesi hayvanın kusmasına sebep olabileceğinden bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır.Kene ısırığına maruz kalan kişiler herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalı, gerekli testler yapıldıktan ve hastalığın belirtileri konusunda bilgilendirildikten sonra takibe alınmalıdır.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373