Köş: "2 bin 800 yıllık heykel, Afşin tarihi açısından çok önemli”

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, Afşin'in Göz mevkiinde bulunan ve 2 bin 800 yıllık stel parçası olan Hitit Kralına ait heykelin Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilendiğini kaydetti.

Afşin’in tarihi hakkında çeşitli araştırmalar yapan Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Mustafa Köş, Afşin Göz Mevkiinde bulunan ve Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilenen Hitit Kralının heykelin Afşin’in tarihteki önemine kanıt olduğunu ifade etti.

Konu hakkında bilgi veren Köş, “EÜAŞ Site 1 Lokalinde idari işler şefi görevinde bulunan amcam Yusuf Köş Afşin göz mevkiinde bulunan üzüm bağımızın takımından bulmuş olduğu Hitit kralına ait heykeli koruma altına alarak EUAŞ Afşin site bir misafirhanesinin önüne betonla dondurarak heykelin kayıp ve tahrip olmasını önlemiştir. Afşin İlçemizde bulunan höyükleri ve Tümülüsleri incelemeye ve gezmeye gelen Kahramanmaraş ve Gaziantep Kargamış kazı ekibi arkeologların ilgisini çeken EUAŞ Afşin misafirhanesinin önünde bulunan Hitit dönemine ait stel heykel parçasını inceleme yaparak bu heykelin 2 bin 800 yıllık Hitit kralının heykeli imiş. Arkeolog Doçent Dr. Hasan Peker Bey ile Kahramanmaraş Müze Müdür Yardımcısına Mehmet Güriçin’e Afşin misafirhanesi idari işler şefi Yusuf KÖŞ tarafından teslim edilmiş ve Kahramanmaraş müzesinde sergilenmek üzere gönderilmiştir. Arkeolog Doç. Dr. Hasan Peker ise bu heykelin Hitit tanrıçası büyük krala ait olabileceğini söylemiştir. Afşin EUAŞ misafirhanesinde bulunan Hitit kralına ait heykel Afşin misafirhanesi idari işler şefi Yusuf Köş ’den 26.06.2015 tarih ve 44692667-020/929 Sayılı yazı ile Kahramanmaraş Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Müze Müdür Vekili Arkeolog Mehmet Güriçin’e teslim edilmiştir.” dedi.

-“Bulanan Heykel Afşin’in tarih açısından önemi büyük”

Göz mevkiinde bulunan heykelin Afşin’in tarihi açısından son derece öneme sahip olduğunun altını çizen Köşk, “Hitit kralının heykelinin Afşin şehrimizde bulunması tarih açısından  önem arz etmektedir. Afşin şehrimizi Hititler M.Ö.4000 yıllarında Arpasus ismi ile kurmuşlar. Etiler zamanında günümüze kadar Afşin (Efsus) ovasında bol miktarda arpa yetiştirildiği için buraya Etiler Arpa şehri denmiştir. Arpa şehri manasına gelen Afşin şehrine Hititler Arpasus ismini vermişlerdir. Tarihten de bildiğimize göre Etilerde Arpa bugünkü gibi kutsal bir tahıl ürünüdür. Etilerin mimari işleme motiflerinde arpa dallarıyla süslenmiş tarihi buluntular vardır. Afşin Eshab-ı Kehf Camisinin içinde mihraptaki taştaki buluntular bunun bir delilidir. Etilerden kalma arpa motifli mermer taş Afşin’imizin Hükümet konağı bahçesinde ve Afşin Atatürk parkındaki mermertaşlarda da mevcut olarak bulunmaktadır. Ayrıca Afşin Çöte höyüğünden çıkan Hititlere ait küpler ile Hititlere ait at üzerinde asker figürü Afşin Atatürk parkında durmaktadır.” diye konuştu.

 

Afşin’e müze açılmalı”

Afşin’in tarihi eserler konusunda zengin olduğunu ifade eden Köş, Afşin’e müze açılması gerektiğini ifade etti. Köş, “Bir Araştırmacı olaraktan Afşin’imizin tarihini ve tarih eserlerini yazmaya çalışırken diğer taraftan tarihi eserlerin korunması için yıllardır Afşin’e acilen bir Müze açılması üzerinde durmaktayım benimle beraber değerli akademisyen hocam Doç. Dr. İlyas Gökhan Afşin bölgesinin açık müzesi konumunda olduğuna dikkat çekmişti. Afşin’imize acilen bir müzenin açılması için Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Seydihan Küçükdağlı ile Afşin Belediye Başkanımız Fatih Güven’in gerekli çalışmaya başlatılması gerektiğini söyledi.

Tarihçi Mustafa Köş Afşinliler olarak tarihimize ve tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Şunu iyi bilmeliyiz tarihi eserler bir yerin tarihidir. Bu eserler yok olursa toplum tarih şuurunu yitirir. “ şeklinde konuştu.

Köş, son olarak Kahramanmaraş’ta sergilenen heykelin Afşin’de bulunduğuna dair bir yazı yazılmasını yetkililerden talep etti.

Editör: Haber Merkezi