Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 30370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Afşin'de 2018 yılında 21 adet genç çiftçi 630 bin lira hibe almaya hak kazandı.

Afşin'de "Genç Çiftçi" projesi kapsamında 9'u bayan olmak üzere toplam 12 genç çiftçi arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan desteklemesi almaya hak kazandı.

Afşin'de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Genç Çiftçi projesinde 2018 yılı için hibe desteği kazananların isimleri belli oldu.

Hibe desteği kazanan genç çiftçilerin isimleri, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yayımlandı. Değerlendirme Komisyonlarınca yapılan çalışmalar neticesinde sonuçlandırılarak asil-yedek listeler hazırlandı. Açıklanan listeye göre, Afşin'den 21 kişi hibe desteği almaya hak kazandı.

Afşin'de 30 bin lira hibe desteği alan 21 genç çiftçilerin 9'u bayan oldu. Kahramanmaraş genelinde 211 kişi 30 bin lira hibe kazanan asil listede yer aldı. Afşinli genç çiftçilerin hazırladığı 13 büyükbaş yetiştiriciliği, 4 küçükbaş yetiştiriciliği, 4 arıcılık projesine hibe desteği verilecek. Büyükbaş yetiştirecek çiftçilere 5’er, küçükbaş yetiştirecek çiftçilere ise 34’er adet hayvan hibe olarak verilecek. Hibe almaya hak kazanan Genç Çiftçiler 09-13 Temmuz 2018 tarihleri arasında beş iş günü süre içerisinde yatırım yapacağı yerin bağlı olduğu İlçe Müdürlüklerine başvuracak. Bu tarihler arasında hibe sözleşmesini imzalamayan genç çiftçilerin yerine yedek listeden genç çiftçi çağrılacak. Destek alan çiftçilere projeleri konusunda eğitimler verilerek daha verimli ve daha etkin proje yürütmeleri sağlanacak.

Genç Çiftçi projesinde başvurular, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi, arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi, ipekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı, serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve tesis yapımı, kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı gibi alanları kapsadı.

Büyükbaş (sığır ve manda) ile küçükbaş (koyun ve keçi) yetiştiriciliği için verilecek hayvanlar, geçen yıllarda olduğu gibi genç çiftçilere yine TİGEM tarafından temin ve teslim edilecek. Genç çiftçilerin bazı projelerde temin sorunu yaşamaması için TİGEM'in yanı sıra Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile koordineli çalışılacak.

Editör: Haber Merkezi