Afşin’de üretilen Koçovası Sarımsağı, kırmızıbiber, kemik suyu ve 7 çeşit baharatın karışımı sonucu elde edilen Afşin Çamanının coğrafi işaret belgesiyle koruma altına alınması için proje hazırlandı.

Türkiye’de üretilen sarımsak çeşitleri arasında kalitesi ve aromasıyla öne çıkan Afşin Koçovası Sarımsağı ve yine Afşin’de üretilen kırmızı toz biberin karışımından elde edilen 200 yıllık yöresel lezzet Afşin Çamanına coğrafi işaret tescili alınması için girişimde bulunuldu.

Afşin Çamanının markalaşması için Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (DOĞAKA) " Coğrafi İşaret Alınması Teknik Destek Danışmanlığı Projesi" hazırladı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Koçovası Sarımsağından sonra Afşin Çamanına da coğrafi işaretinin alınması için proje hazırladıklarını söyledi.

Çamanın Afşin’in çok önemli bir değeri olduğunu belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, “ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak her ne kadar tarım ve hayvancılıkla ilgili görülsek de ismimizdeki gıda kelimesinin altını dolduruyoruz. İlçemizin değerlerinin markalaşması için projeler üretiyoruz. İlçemizin her hanesinde yaz, kış severek tüketildiğini bildiğimiz yöresel lezzet çamanın markalaşması proje hazırladık. Afşin’de üretilen çamanın, gıda sektöründe güvenilir bir konuma gelmesi ve marka değeri taşıması için tescil edilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle coğrafi işaretinin alınması gerektiğini düşündük. Afşin Ticaret ve Sanayi Odamız ile birlikte projemizi hazırladık. İnşallah ilçemizin önemli bir değerini daha tanıtmak ve çaman üretimini ilçemizde steril bir şekilde yaymak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Çamanın, Afşin’de üretilen sarımsak ve biberle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyen Kurt, “ Çaman’da yöresel ürünlerimiz birleşiyor. Çamanın ham maddeleri Afşin’imizde üretilen sarımsak ve biber. Bu ürünlerimizin karışımıyla çaman elde ediliyor. Çaman üretimi yaygınlaştığı takdirde tarım alanında da sarımsak ve biber üretiminde artış olacağını biliyoruz. İlçe müdürlüğü olarak hem sahada hem kurumda çiftçilerimize destek vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda personellerimizle birlikte ciddi işler yapmaktayız. Personellerimize, özverili çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum. Afşin’in yeni değerler kazanması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” diye konuştu.

İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Afşin Çamanınına  coğrafi işareti tescil belgesiyle tescillenmesi noktasında DOĞAKA’ya proje hazırladıklarını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, “ Çaman denilince ilk olarak akıllara Afşin’in gelmesini istiyoruz” dedi.

Çamanı markalaştırarak Afşin ekonomisine katkı sağlamak istediklerini söyleyen Can, “Dünyada dondurma denilince akla Kahramanmaraş gelir. İlçemizde üretilen yöresel tadımız çaman için coğrafi işaret tescil belgesi çok önemli. Ürünümüzün niteliğiyle ve özelliğiyle Afşin’e ait olduğunu gösteren belgeyi almak istiyoruz. Afşin’de bir kardeşimiz Afşin Çamanın üretimine başladı. Yaklaşık olarak 35 ilimize sevkiyat yapmakta. İnşallah bunun coğrafi işaretlemeyle birlikte bu belgenin niteliği hakkında güven tesis edilecek. İnşallah bunu dünyaya tanıtmayı düşünüyoruz. ” diye konuştu.

Maraş Biberinin anavatanın Afşin olduğuna değinen Can, konuşmasına şöyle devam etti:

“ Maraş biberinin tarihçesine baktığımızda tarımsal olarak üretildiği ilk yerin Afşin olduğunu görebiliriz. Türkiye’nin biber üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini Kahramanmaraş karşılıyor.  Bu ilimiz çok büyük bir gelir. Çamanın esas maddesi de kırmızı biberdir ve sarımsaktır. Bununla birlikte yapılış şekliyle kemik suyu, ilik suyu ve bir takım baharatlarla karıştırılarak bölgemizde sofralarda vazgeçilmez bir lezzet.  Afşin Çamanının markalaşmasına ve daha çok üretilmesine katkı sağlamak istiyoruz.  Coğrafi işaretleme hem sosyokültürel açıdan da bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak hem de Afşin ekonomisine katkı sağlayacak.”

Koçovası Sarımsağının üretimini ilçe geneline yaymak istediklerine değinen Can, “İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle birlikte Koçovası’nda üretilen sarımsağımız için bir takım projeler geliştirerek yaymayı düşünüyoruz. İnşallah bundan sonra Afşin, Eshab-ı Kehf’le birlikte, çamanıyla birlikte, sarımsağıyla anılır bir ilçe haline gelecek. Tabi buda bizi sevindiriyor. Bu noktada İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüze, DOĞAKA Kalkınma Ajansımıza, Kahramanmaraş Valiliğimize bu noktada katkısı olan herkese teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi