Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, son günlerde ilçede yaşanılan içme suyu problemi hakkında açıklamalarda bulundu. Şuana kadar su patlağının bulunamadığını kaydeden Başkan Aydoğan, “Adeta samanlıkta iğne arıyoruz” dedi.
Afşin Belediyesi, içme suyu şebekesinde bulunan patlakları bulmak için geçe gündüz çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Akustik Su Dinleme cihazı getirdi. Bir hafta boyunca Afşin Belediyesi içme suyu şebekesinde bulunan patlağı aradı. Arama çalışmaları da sonuç veremeyince Kahramanmaraş Devlet Su İşleri’nden destek istendi. Devlet Su İşleri yetkilileri de Afşin’e gelerek su kuyularını incelediler.
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Ramazan ayını en az sıkıntıyla atlatacağımıza inanıyorum. Ramazan ayını en az sıkıntıyla geçirebilecek çalışmayı hızla yürütüyoruz” dedi.
Su sorununu hala çözemediklerini söyleyen Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Son günlerde medyada muhtelif haberler okuyor vatandaşlarımız. Su ile ilgili sorunları had safa da yaşıyoruz. Bu sıkıntı ile ilgi daha önceleri çalışmalarımız vardı, takip eden arkadaşlarımız bilirler. Ancak şu ana kadar aksaklıkla ilgili problemi çözmüş giderebilmiş değiliz. Patlağın olduğu yerlerdeki teknolojik çalışmalarımız da yeterli olmadı. Tabandaki patlağı tespit etmekte zorlandığımız bir süreçten geçiyoruz. Bu şebekemizi hem dar kullanmak zorundayız hem de bu haliyle kullanmak zorundayız. Benim belediye başkanı olarak en büyük talihsizliğim şebekenin ömrünün tamamen bittiği bir dönemde gelmiş olmak. Vatandaşım haklı o da isteyecek suyunu, 24 saat gerekli olan ihtiyacı olan bir şey” dedi.
Belediye başkanlığına gelir gelmez ilk olarak ilçenin su sorununu çözmek için görüşmeler yaptıklarını kaydeden Başkan Aydoğan, “Bizim bu düşünceyle ilk uğraştığımız şeydi su projemiz. Ayın 14’ünde Akdere suyuyla ilgili geçiş projemiz imzalandı. Önümüzdeki günlerde imzalanacak müteahhide teslim edilecek. Ama bu problemimizi çözmüyor. Bu bitmiş şebekenin de yenilenmesi ile ilgili çalışmamız sürüyor. Bu proje tamamlanana kadar hem şebeke projesi uygulanana kadar mevcut şebekeleri kullanmak zorundayız. Mevcut şebekelerimiz maalesef bazen kanalizasyonla karışabiliyor. Bazen enerji hattıyla bazen telefon hattıyla çakışabiliyor. Çalışmalarımızı da zorlaştırıyor. Herhangi bir kazma çalışması yapacağımız zaman elektrik hattına mı denk gelecek telefon hattına mı denk gelecek enerji hattına mı denk gelecek onun endişesiyle vuruyoruz. Buda hem çalışma hızımızı azaltıyor hem de riskimizi artırıyor. Hal böyle olunca vatandaşımızın istediği gibi bir hızda çalışma yapamıyoruz. Bunu savunmak gibi söylemeyim ama mesulü ben değilim bu şebekelerde kuruluşundan bu yana biriken olumsuzlukların yansımasıdır. Bir şebeke döşemişsem yanlış şebeke döşemiş değilim bitmiş bir şebekeden Afşin’e hizmet vermeye çalışıyorum. Bunun da hakkından geleceğiz. En azından yeni şebekeler kurulana kadar bu eski şebekeleri en verimli şekilde kullanacağız” şeklinde konuştu.
1986-87 yılında yapılan su şebekesinin planlarına ulaşmaya çalıştıklarını işaret eden Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Afşin’in su şebekesi 1986-1987’ de tamamlanan bir proje. Biz Adana bölgesinden bu şebekenin planını istiyoruz. Eski şebekeleri bulup onlarla uğraşıyoruz. Daha önce aldığımız Antep bölgesinden İller Bankası’ndan aldığımız tamamını kapsamıyor. Adana bölgede bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü aradan uzun yıllar geçmiş bu tür projeler kaba saba çok saklanacak fırsat olmaz. 10 yılda bir devlet evrakları değişir. Bu evraklar hasbelkader şartlar uygunsa bulunur. Yoksa tutanaklar tutulur imha edilir. Çünkü bunu saklaması gereken belediyemizdir. Maalesef bizden önceki dönemlerde gereken arşiv tutulmamıştır. Hatta Afşin Belediyesi’nin kuruluşundan bu tarafa gereken evraklar bulunması gerekirken kimi nedenler dolayısıyla imha edilmiştir. Afşin Belediyemizin ilk belediye başkanı hakkında bilgi almaya çalışsak maalesef sadece şifai bilgiler bulabiliyoruz. Belediye üzerindeki bilgilere ulaşamıyoruz.” diye konuştu.
Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İnşallah ramazan ayını en az sıkıntıyla atlatacağımıza inanıyorum. Ramazan ayını en az sıkıntıyla geçirebilecek çalışmayı hızla yürütüyoruz. Bunun yapılabilirliği ile ilgili bir problem yaşamayacağız yeterli alet edevat yeteri kadar insanımız çalışıyor. Fakat sakat bir projede arızayı bulmanın çabası içerisindeyiz. Buda takdir edersiniz ki verilerle bir yere ulaşır. Çünkü bir doktora gitsen sana neyin var diye sorarsan güler. Şu tahlilleri yap şunu getir bunu getir şu evrakları getir ki bende hastalığını tam olarak bileyim der. Bir kısım evrakları bulamayınca o hastalığa da ulaşamaz. Buda bir sıkıntı vatandaşımdan daha çok ben stres ediyorum. Son günlerde bu olaydan dolayı uykularımızı kaçırmış durumdayız. Gece sabahlara kadar gezdiğimiz yerler var. Hemşerilerimden şu ana kadar dua destek ve sabır istiyorum. Su dağıtımdaki organizasyon eksikliğimizi gideriyoruz. Bazı bilgiler geliyor ki çok üzülüyorum. Su alıyor gidiyor domatesine döküyor biberine döküyor bide su almadım diye belediyeyi suçluyor. Hemşerilerimize bu tür şeyler yakışmıyor. Kaç kişiyi tespit ettik bu şekilde yaparken. Onlardan yola çıkarak bunun bir hayli kabarık olduğunu biliyoruz. “Bu çalışmaları daha öncede yaptık. İller bankası düzeyinde bu evraklara ulaşmaya çalıştık. Kışın bu eski şebekelerin patlaklarından dolayı mevcut kadro en çok bu tıkanmış yerleri açmak için gecesi gündüzü olmadan tatili olmadan bu patlaklarla uğraştılar. Yani çok ciddi bir performans gösteriyorlar. Teknik eleman ve zaman yetersizliği istediğimiz hıza ulaştıramadık. Dışardan destek talebimiz var. Hem büyük şehirlerdeki bu konuyla ilgili kişilerden hem de bu konu ile ilgili uzman kişilerden yardım alıyoruz. Ama bizimki samanlıkta iğne aramak” dedi.