Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nce 2013 yılı yatırım programında AEL için yaklaşık 50 milyon TL'lik yatırımın alındığını söyledi. Bunlardan en büyüğünün proje tutarı 10 milyon TL olan yedek kül hattı yapımı olduğunu söyleyen Yaldız, bunun için de 2013 yılında 2 milyon TL'lik ödeneğin ayrıldığını, proje çalışmalarına başlandığını söyledi.

Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük açık kömür işletmesi olan AEL İşletmesi, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür havzası olmasına rağmen Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını da rahatlıkla karşılayabiliyor. Her iki santrale kömür veren işletmenin bunun lojmanları ve sosyal tesisleri de bulunuyor. AEL İşletmesi, hem işletmenin hem de kendisine ait tesislerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırladığı projeleri 2012 yılı içerisinde EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne sundu.

2013 yılı yatırım programı hakkında bilgiler aktaran İşletme Müdürü Ahmet Yaldız ile Teknik Müdür Yardımcısı Ertan Çakmak, 2013 yılı yatırım programında AEL için ciddi yatırımların yer aldığını belirtirken, bunlardan en önemlilerinin ise A Termik Santrali’ne yapılacak olan yedek kül hattı olduğunu söylediler.

İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, yedek kül hattının çok önemli olduğuna vurgu yaparak; “EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nden gelen yatırım programına göre 2013 yılı yatırım programına yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir yatırım programa girdi. Bu yatırımlardan biri, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile işletmemiz arasında kül hattına ek olarak yedek kül hattı yapımı. Bilindiği gibi A Termik’ten çıkan kül ve cürufların taşınması tek bir kül hattıyla yapılıyor. Kül havuzu, kül dökücü ve kül kazıcı makinelerinde meydana gelen arızalarda hattın tek olması sıkıntı yaşatıyordu. Biz bunun önüne geçmek için yedek bir kül hattının yapılmasını teklif etmiştik ve bu da kabul edildi. Proje tutarı 10 milyon TL olan yedek kül hattı için 2013 yılında 2 milyon TL ödenek ayrıldı. Bizler de vakit kaybetmeden proje çalışmalarına başladık” dedi.

Ahmet Yaldız ayrıca, işletmedeki binaların da bakım-onarıma alınacağını belirterek; “İşletmedeki binalarımızın bakıma ihtiyaç vardı. Bu yatırım programında bakım-onarım işi de girdi. Bunun dışında işletmemize çok sayıda iş makinesi alınacak. Diğer yatırımlarla birlikte yaklaşık 50 milyon TL’lik bir yatırım yapılacak işletmemize” dedi.

AEL Teknik Müdür Yardımcısı Ertan Çakmak ise; “Sayın Müdürümüzün bahsettiği gibi 2013 yılında işletmemiz için ciddi yatırımlar yapılacak. Başta yedek kül hattı olmak üzere bu yatırımların en kısa süre de tamamlanması için gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Ahmet Yaldız ve Ertan Çakmak son olarak, bu yatırımların istihdam yaratacağını da sözlerine eklediler.

 

Editör: Haber Merkezi