Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin yanı sıra, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne de kömür sağlayan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü, 2015 yılı sonunda 12 milyon 730 bin ton kömür üretmeyi hedefliyor. 
Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü, termik santrallere kömür yetiştirebilmek için son yıllarda ciddi bir çalışma temposu yakaladı. Özellikle Çöllolar’da yaşanan göçük sonunda B ünitesinin de yükü AEL’e kalınca ortaya oldukça sıkıntılı bir süreç çıktı. Buna rağmen işletme 2014 yılında kendisi için belirlenen 10 milyon ton kömür üretimi hedefini aşarak, 13 milyon 500 bin ton kömür üretimi gerçekleştirdi.

Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, işletmenin 2014 yılında 10 milyon ton kömür üretimi ve 26 milyon metreküp dekapaj hedefi bulunduğunu belirterek, sene sonu itibarı ile bu hedeflerini geçtiklerini söyledi.

2014 yılında hedeflenen üretimin üstünde bir üretim gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Yaldız, 2015 yılı için belirlenen hedefi de açıkladı. Yaldız, “2014 yılı gerçekleşen 13.5 milyon kömür 27 milyon 213 bin 058 metreküp dekapajdı. 2015 yılı üretim programı ise 12 milyon 730 bin ton kömür üretimi ve 33 milyon 098 bin metreküp dekapaj alanın işlenmesi şeklindedir. Çalışmalarımızı bu hedefe göre planlamaktayız. ” dedi.   

4, 5 Milyar tonluk rezervden yüzde 6,4’ü işlenebildi
Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) internet sitesinde yer alan ve Jeofizik Yüksek Mühendisi TMMOB JFMO ve DEK-TMK Enerji Çalışma Grubu Üyesi Çetin Koçak, Maden Yüksek Mühendisi TMMOB Maden MO Üyesi Dr. Nejat Tamzok, Jeoloji Mühendisi TMMOB JMO Üyesi Selçuk Yılmaz tarafından yapılan bir çalışma potansiyel ile ilgili detaylı bilgiler veriyor.

Yapılan çalışmanın sonuç bölümünde , “Afşin-Elbistan Linyit Havzası’nda, TKİ’nin yaptığı yeniden değerlendirme ve MTA’nın son yıllarda yaptığı ayrıntılı inceleme ve sondajlara göre havzanın üretilebilir linyit rezervinin en az 4,5 milyar ton olduğu anlaşılmıştır. 40 yıl önce bulunan bu linyit kaynağımızın bugüne kadar sadece yüzde 6,4’ü üretilebilmiştir” bilgisine yer veriliyor.

Ayrıca raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Havzadaki mevcut ve planlanabilir kurulu güç kurulacak ilave santralların termik verimi  B santralına göre yapılması halinde bile toplam santral potansiyeli 10 bin  MW’ı aşmaktadır. Havzada kurulacak elektrik santralları birim üretim maliyeti bakımından ülkemizin en avantajlı santralları olacağı gibi, aynı zamanda kişi başına yaratılan istihdam yatırım maliyeti bakımından da doğal gaz ve nükleer santrallarına göre oldukça düşük olduğu hesaplanmıştır.

Yapılan planlamada havzanın toplam üretilebilir rezervi 2,7 milyar ton ve santral potansiyelinin ise de en çok 7 bin MW kurulu gücünde olacağı öngörülmektedir. Söz konusu öngörüye dayalı yapılan planlama sonucu, önemli büyüklükteki havzanın işletilebilir kömür rezervi ve santral potansiyeli azalmaktadır. Ancak havza bütünlüğü içinde öneriler doğrultusunda yapılacak yeni kömür üretim planlamasıyla bu durum büyük ölçüde önlenebilir.” 
Editör: Haber Merkezi