Geçtiğimiz günlerde Elbistan’da düzenlenen bir toplantıda Afşin Elbistan Linyit İşletme Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamada doğrudan alımların %88’i Elbistan’dan %3’ü Afşin’den ve %9’u Kahramanmaraş’tan alım yapıldığı ifade edilmişti.
Bunun üzerine Afşin Ticaret Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Kurt, Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Şoförler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç ve Afşin Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı ile birlikte Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali Müdürleri ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret ederek doğrudan alımlar hakkında bilgi aldılar.
Basına kapalı olarak yapılan toplantılar sonrası açıklama yapan Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri şu açıklamayı yaptılar:
“Geçtiğimiz hafta yerel basında yer alan AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız’ın yapmış olduğu açıklamada “Doğrudan alımlarda %88’i Elbistan’dan %3’ünün Afşin’den alınıyor” şeklinde açıklaması olmuştu. Bu açıklamanın ardından Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, bu uygulamanın yanlış olduğunun altını çizmişler, bu konun takipçisi olacaklarını belirtmişlerdi.
Afşin Ticaret Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Kurt, Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Şoförler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç ve Afşin Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı ile birlikte Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali Müdürleri ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret ettiler.
Heyet ilk olarak AEL İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti. AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, ve şube müdürleri ile birlikte, sivil toplum örgütü temsilcilerine sinevizyon eşliğinde brifing verdi. Yaldız,  Yerel basında da yer alan sözlerin yanlış olduğunu ifade etti.
Yaldız, bizlere  %88’i Bölgeden alınıyor diyeceğine, Elbistan’dan alınıyor şeklinde bir söylem kullandığını, bunun sebebinin elindeki dokümanlardan okumadığını kaynaklandığın,  bunun sehven olduğunu, bu konuda bölge halkından özür dilediğini ifade etti. Bu konuda daha detaylı çalışma yapıp, Afşin esnafını bilgilendireceğini ifade etmiştir. Daha sonra Afşin-Elbistan’ın daha büyük ihalelerde pay alabilmesi adına ne yapılabilir, büyük ihaleler de talep edilen ürünler hakkında kendilerine müracaat eden müteşebbislere detaylı bilgi verilebileceğini, bunun bölgenin ticareti için çok önemli olduğunu ifade etmişlerdir.
Heyet daha sonra Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali Müdürlerini ziyaret etti. Yıl içerisinde yapılmış olan alımlar hakkında geniş bilgi verdiler. Yapılan alımların bölgenin mağduriyeti göz önünde bulundurularak yapıldığı kanaatı bizde oluşmuştur.
Bölgenin ekonomisinin geliştirilmesi, yapılacak olan yeni termik santrallerinden ekonomik anlamda nasıl istifade edilebilir? Daha önceki yapılan yanlışlar nelerdir? Bölge yeteri kadar bu pastadan pay alabilir mi? Doğrultusunda görüşmeler yapılmış, yine müteşebbislerin bu konuda işletmelerle diyalog içerisinde olması gerekmektedir.” denildi.
EÜAŞ’ın bölgemize yapacağı yeni yatırımların Afşin ekonomisi için dönüm noktası olacağını belirten Sivil Toplum Örgütü Başkanları, “Yeni yatırımlardan ilçemizin daha fazla pay alabilmesi ve ekonomik kalkınmamız için sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve Afşin kamuoyunun hep birlikte aynı dille hareket etmeleri gerekir ve benzeri konularda kurumların bir birini yıpratıcı açıklamalardan kaçınmaları gerekir.” açıklamasında bulundular.
 
Editör: Haber Merkezi