Afşin, Elbistan ve Göksun’da tarım arazilerini sulamaya hazırlanan Adatepe Barajı’nda doluluk oranı yüzde 60 seviyesinde bulunuyor.

500 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip olan Adatepe Barajı, yaklaşık 9 yıl önce su tutmaya başladı. 2014 yılı başında dip savağın kapatılması ile Göksu Çayı’na set çeken Adatepe Barajı’ndan, Elbistan, Afşin ve Göksun ilçelerindeki suya hasret topraklara bereket ulaştıracak boruların döşenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. 1.etaptaki çalışmalarda sona yaklaşılırken 2.ve 3.etap sulama projesi için de 500 milyon lira kaynak aktarıldı.

Dünya gibi Türkiye'de de yaşanan yağış azlığı ve barajlardaki düşen doluluk oranı, kuraklık riskini artırıyor. Özellikle içme suyu temini için yapılan barajlardaki su seviyesi kritik noktaya geldi. Bölgenin en büyük barajı konumundaki Adatepe de doluluk oranı geçtiğimiz yıllarda yüzde 80 seviyelerine ulaşmıştı. Geçtiğimiz yıl ise bu oran yüzde 53 seviyelerine geriledi. Adatepe Barajı’nın şuan ki doluluk oranı ise yüzde 60 civarında bulunuyor. Beklenen yağışlarla birlikte barajdaki su seviyesinin daha da artacağı tahmin ediliyor.

1. kısım sulama projesinde üç ilçede 127 bin dönüm tarım arazisinde sulu tarım uygulanabilecek.

Adatepe Barajı Sulaması 1.kısımla ilgili olarak yapılan açıklamada, 1. Kısım inşaatının yüzde 77.5’i tamamlandığı ifade edildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Göksun Çayı üzerinde sulama amaçlı projelendirilen Adatepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun'da bulunan 127 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayacak.

Adatepe Barajı’nın 2. etap sulama projesinde ise Afşin, Elbistan ve Göksun ilçelerinde 315 bin dekar araziyi sulaması planlanıyor.

Tarım sektörüne ivme kazandırması ve 35 yerleşim birimini sulu tarıma kavuşturması planlanan baraj, yaklaşık 75 bin kişilik istihdam oluşturulacak.

-Çiftçiler Karakuz Barajını Bekliyor

Altunelma, Arıtaş, Çobanbeyli, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz mahallelerindeki tarım arazileri başta olmak üzere bölge çiftçisi için kurtarıcı gözüyle bakılan Karakuz Barajı’nın yapım ve sulama inşaatının tamamlanmasıyla 131 bin 740 dekar arazide sulu tarıma geçilecek.

Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin- Elbistan C Termik Santrali’ne soğutma suyu verilecek.

-15 Mahallede Tarım Arazileri Suya Kavuşacak

Adatepe Barajı sulamasıyla birlikte Afşin'in verimli toprakları suya kavuşacak. Afşin’e bağlı Deveboynu, Anzorey, Esence, Hüyüklü, Nadır, Erçene, Çağılhan, Alimpınar, Ördek, Kötüre, Gerger, Altaş, Yazıdere, Ortaklı ve Kabaağaç mahallelerindeki zirai araziler suyla buluşturulacak.

Editör: Haber Merkezi