Adatepe Barajı'nın İnşaatı Tamamlandı

Afşin ve bölgesini yakından ilgilendiren Adatepe Barajı’nın gövde inşaatı tamamlandı. 2012 yılında ise, barajın su tutması planlanıyor.

Adatepe Barajı'nın İnşaatı Tamamlandı

Afşin ve bölgesini yakından ilgilendiren Adatepe Barajı’nın gövde inşaatı tamamlandı. 2012 yılında ise, barajın su tutması planlanıyor.

17 Ekim 2011 Pazartesi 09:25
2332 Okunma
Adatepe Barajı'nın İnşaatı Tamamlandı
Afşin ve bölgesini yakından ilgilendiren Adatepe Barajı’nın gövde inşaatı tamamlandı. 2012 yılında ise, barajın su tutması planlanıyor.
Afşin ve çevresinde 330 bin dönüm araziyi cazibe ile sulayacak olan Adatepe Barajı, Terbüzek ve Kömürsuyu'nun birleştiği Göksun Çayı üzerine kuruldu. Adatepe Barajı tamamladığı zaman, Afşin ve çevresinde toplam 330 bin dönümlük araziyi sulayacak.
 
Ayrıca Elbistan'ın Söğütlü Kasabası ve Eldelek köyüne kadar uzanan araziler, baraj suyundan faydalanacak. Adatepe Barajı, Kahramanmaraş’ın, Göksün Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1995 yılında temeli atılan Adatepe Barajında gövde tamamlandı.
 
-5 Milyon 500m³, dolgu maddesi kullanıldı
 
Devlet Su İşleri tarafından örnek olarak gösterilen ve yapı itibaren kaya dolgu tipi olan Adatepe Barajı’nın inşaatında 5 Milyon 500m³ dolgu maddesi kullanıldı. Bu dolgu maddesinin 3,5 Milyon m³’ü ise tamamen kayadan oluşturuldu. Barajın kaya dolgusunu tutması için 1 Milyon 2000 bin m³ kil kullanıldı. Akarsu yatağından yüksekliği 95,00 m, normal su kotunda göl hacmi 500,00 hm³, normal su kotunda gölalanı 18.60 km²'. Baraj 330 bin dönümlük bir alana sulama hizmeti verecek.
 
-300 kişiye istihdam sağlandı
 
1995 yılında temeli atılan Adatepe Barajının inşa çalışmasında bölgede yaklaşık 300 kişiye de iş imkanı sunuldu. Baraj çalışmasında ayrıca 35 kamyon, 2 dozer, 3 silindir, 1 greyder, 4 beko, 2 rok, 2 yükleyici loder ve 2 tır çalıştı.
 
-Afşin’den çiftçilik yeniden yeşerecek 
 
Afşin ve çevresinde yaklaşık 330 bin dönüm araziyi sulayacak olan Adatepe Barajı, bölgede çiftçiliği geliştirecek.
 
Afşin ve bölge çiftçisi için son derece önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, “Yıllardan beri tamamlanamayan Adatepe Barajı Afşin’in kanayan bir yarasıdır. Barajın bitirilmesi ile birlikte 330 bin dönüm arazide sulu tarıma geçilecektir. Böylelikle kıraç arazide tarım yapan çiftçilerimiz sulu tarıma geçecek, kazançları 3-4 kat artacaktır. Ayrıca barajın açılması sadece tarım alanında değil Afşin’in işsizlik probleminde de büyük ölçüde faydalar sağlayacaktır. Şu an baraj inşaatının tamamlandı. Fakat inşaat tamamlanınca baraj faaliyete geçemeyecek. Çünkü barajın daha sulama ihalesi yapılmadı. Edindiğim bilgilere göre barajda toplanan suları arazilere dağıtacak olan sulama sistemleri daha kurulmadı. Bunun mutlaka 2012 yatırım programına alınması lazım. Afşin için büyük kazanç olacak bu barajın bitirilmesi için bütün Afşinlilerin birlik ve beraberlik içerisinde olması gerekmektedir.Yıllardan beri bitirilemeyen Adatepe Barajı’na gereken önemi verelim. Bu bölgedeki yatırımın bitmesi milletvekillerimizin ve tüm Afşin halkının faydasına olacaktır.” şeklinde konuştu. 
-Başbakan söz vermişti
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın,  yerel seçimler öncesi Elbistan mitinginde, `Adatepe Barajını bitireceğiz' sözünden hemen sonra, DSİ Genel Müdürlüğü'nden 2 Daire Başkanı, Göksun'a gelip baraj alanında incelemelerde bulunmuşlardı.
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373