Yapımına 1995 yılında başlanan, Afşin ve Elbistan’da toplam 392 bin 880 dekar araziyi cazibe ile sulayacak olan Adatepe Barajı’nda su tutulmaya başlandı. 500 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Adatepe Barajı’nın dip savağı, düzenlenen törenle kapatıldı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Göksun Kaymakamı Hamza Pehlivan ve Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Afşin Ziraat Odası Başkanı, DSİ Afşin Şube Müdürü Hikmet Böke ile DSİ ve baraj yetkililerinin yer aldığı törende, dip savak için hazırlanan kapak, törenle rayına indirilerek, su tutulma işlemine start verildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Adatepe Barajı için önemli bir adımın daha atıldığını ifade ederek, bundan sonraki sürecin çok daha hızlı ilerleyeceğini söyledi.
Aydın, barajın 392 bin 880 dekar alanı cazibeli olarak sulayacağını ifade ederek, 75 bin kişiye istihdam ve 134 milyon liralık gelir artışı sağlayacağını söyledi.
Göksün ilçesinin 20 kilometre kuzey doğusunda, Göksun Çayı üzerinde kurulan Adatepe Barajı'nın Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla inşa edildiğini vurgulayan Aydın, "Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar sulanacaktır. Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecektir. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 85 metreye düşecektir. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekar olacaktır.”
Adatepe Barajı’nın alabalık üretimi için de bölgeye büyük canlılık katacağını belirten Aydın, şunları kaydetti:
“Adatepe Baraj Gölü sayesinde yöre halkı önemli bir rekreasyon alanı kazanacaktır. Ticari ve olta balıkçılığına imkân sağlayacaktır. Adatepe Barajı, rakım itibari ile ideal alabalık üretim merkezi olmaya aday bir barajdır. Projede yüzde 98 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Göksun-Çardak İl Yolu Adatepe Rölakasyonu tamamlanmış olup, Adatepe Barajında bugün itibarı ile su tutulmuştur. Projenin maliyeti 236 milyon Türk Lirasıdır. Proje ile yaklaşık 75 bin kişiye istihdam ve 134 milyon TL net gelir artışı sağlanacaktır.”
Göksun Kaymakamı Hamza Pehlivan ile Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy ise, Adatepe Barajı’nın bölge açısından çok büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, baraj sayesinde devasa alanların cazibeli olarak sulu tarıma açılacağını söylediler.

Editör: Haber Merkezi