Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan ve içerisinde; Afşin, Elbistan ve Göksun’da 392 bin 880 dekar araziyi suya kavuşturacak olan Adatepe Barajı’nın da yer aldığı 113 tesisin açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 

Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 113 eserin Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti. 

Adatepe Barajı’nda Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Göksun Kaymakamı Hamza Pehlivan, AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç, DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan ve diğer ilgililer yer alırken, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, telekonferans sistemi ile Ankara’ya bağlanarak, baraj hakkında bilgi verdi. 

Ankara’daki törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 113 tesisi Türkiye’ye kazandıran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ve bakanlık çalışanlarına şükranlarını sunarak, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın eliyle gerçekleştirdiğimiz tarihe endeksli bu açılış merasimini tam 4 yıldır sürdürüyoruz. 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın eliyle tam 110 eserini yapımını tamamlayarak milletimize ve ülkemize kazandırmıştık. 2011’de 111, 2012’de 112 eseri ülkemize, milletimize kazandırdık. Bugünde 113 tesisi, 113 yatırımı resmi olarak hizmete alıyoruz. Bugün bir tek törenle toplam 3 milyar 250 milyon liraya mal olan tam 113 dev projeyi resmen hizmete alıyoruz. Bu dev tesisler Kahramanmaraş’tan İzmir’e, Nevşehir’den Van’a, Şanlıurfa’dan Çanakkale’ye yurdumuzun dört bir köşesine yayılıyor” diye konuştu.

 

Baraj hakkında bilgi veren Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, “Adatepe barajından Kahramanmaraş’ın selam ve sevgilerini sunuyorum. Açılışını yapacağımız Adatepe barajı yaklaşık 240 milyon TL’ye mal oldu. 360 bin dekar tarım alanını sulayacak barajın dolgu hacmi 5 milyon 400 bin metreküp ve barajda 500 milyon metreküp su depolanabiliyor.

Tarımsal sulamanın yanında baraja kurulacak HES ile de yılda 11 milyon 520 bin KW/h enerji üretilecek. Barajda üretilecek elektrik ile yılda 2 milyon TL gelir elde edilecek. Ayrıca zirai faaliyetlerle de yıllık 134 milyon TL’lik gelir sağlanacak.

Afşin-Elbistan D Termik Santrali’ne yıllık 47 milyon 300 bin metreküp soğutma ve katma suyu olarak da su verecek olan baraj ile 71 bin 690 kişilik istihdam sağlanacak. Adatepe barajıyla birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca yaptırılan Kılavuzlu barajı hidroelektrik santrali elektrik üretimine başlamıştır. Adatepe barajı, Kılavuzlu barajı hidroelektrik santrali ve 113 dev eser ülkemize hayırlı olsun.” dedi. 

Adatepe Barajı Göksün ilçesinin 20 kilometre kuzey doğusunda, Göksun Çayı üzerinde yer alıyor. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olup, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahiptir. Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküptür. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla inşa edilmiştir. Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar sulanacaktır. Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecektir. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 85 metreye düşecektir. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekar olacaktır.

Editör: Haber Merkezi