Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adatepe Barajı'nın dipsavak ve rölekasyon yollarına çalışmaların devam ettiğini belirterek; "Baraj inşaatının bu yıl içinde tamamlanması ve su tutulması talimatı tarafımdan verilmiştir" dedi.
 MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun bölgemiz barajları ve sulama projeleriyle ilgili TBMM’ye vermiş olduğu soru önergelerine Orman ve Su İşleri Başkanı Veysel Eroğlu’ndan cevap geldi.
 Dedeoğlu’nun soru önergelerini TBMM Genel Kurulu’nda cevaplayan Bakan Eroğlu, ilk olarak Adatepe Barajı’na değinerek; “İnşaatı devam eden Adatepe Barajı'nın herhangi bir ödenek sorunu bulunmamakta olup gövde ve dolu savağı tamamlanmıştır. Dipsavak ve rölekasyon yollarında çalışmalar devam etmektedir. Baraj inşaatının bu yıl içinde tamamlanması ve su tutulması talimatı tarafımdan verilmiştir, takip edilmektedir” dedi.
 Bakan Eroğlu, Adatepe-Karakuz Sulama Planı revizyon mühendislik ihalesinin 7 Ekim 2008 tarihinde ihale edildiğini ve revizyonun 24 Şubat 2012 tarihinde tamamlandığını belirterek; “Karakuz Barajı'ndan Afşin-Elbistan termik santrali C ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyu verilmesine ilişkin tarafların yükümlülüklerini belirleyen protokol, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü ile DSİ Genel Müdürlüğümüz arasında 2007 yılında imzalanmıştır. Bu protokol ile Karakuz Barajı'nın proje yapım işinin RİF yani redevans ihalesini alan firma tarafından yapılması karara bağlanmıştır. Ancak aradan geçen dört yıllık süre içerisinde Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünce Karakuz Barajı'nın yapımıyla alakalı olarak herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Karakuz Barajı'nın yapımıyla alakalı olarak Elektrik Üretimi Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne görüş sorulmuştur. Karakuz Barajı'nın bakanlığım tarafından yapılmasına karar verilmesi durumunda 2012 yılında sulama projesinin yapımına ilaveten Karakuz Barajı proje yapımı ihalesi 20 Eylül 2012 tarihinde yapılmıştır.
Projelerin tamamlanmasını müteakip yapım yani inşaat ihalesi safhasına geçilecektir. Karakuz Barajı'nın proje yapımı ile Karakuz sulamasının proje yapımı işlerinin 6/11/2012 tarihinde ihalesi yapılmıştır, Karakuz Barajı ve bağlı üniteleri ile toplam 13.174 hektar alan sulanacak ve yapılacak olan Afşin-Elbistan Termik Santrali C ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyu verilecektir. Ayrıca, Karakuz Barajı'ndan 4,48 megavat kurulu güç ile yılda 16,358 gigavatsaat enerji üretimi yapılacaktır” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi