Kahramanmaraş Belediyesi tarafından hayırseverlerin de katkısıyla yaptırılan Abdülhamid Han Taziye Evi düzenlenen törenle hizmete açıldı.Cumhuriyet sonrasında Türkiye’de yaptırılan en büyük üçüncü cami olan, Abdülhamit Han Camisi’nin çevresindeki düzenlemeler devam ediyor. İşyerleri, yaşam alanları, kütüphane ve okuma salonlarıyla külliye şeklinde tasarlanan caminin, taziye evi bölümü tamamlanarak hizmete sunuldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, 8. açtıkları taziye evlerinin kentteki önemli bir eksikliği giderdiğini söyledi. Her fırsatta insanların acılarını paylaştıklarını kaydeden Poyraz, şöyle konuştu:
“Bir kurtuluş bayramı arifesinde Abdülhamit Han Taziye Evi’ni açıyoruz. Tabi taziye evleri ciddi bir ihtiyacı karşılıyor. Ölüm herkes için mukadderattır. Dünyaya gelen herkes ölümü tadıcıdır. Biz de belediye olarak elimizden geldiği kadarıyla insanlarımızın acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Bu acı günlerinde yanlarında olduğumuzu hissettiriyoruz. Bu çalışmalarımız bundan sonra da aralıksız devam edecek. Emeği geçen herkesi kutluyorum.”
Kurtuluş etkinlikleri hakkında da bilgiler veren Poyraz, bu yılki törenlere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılacağını belirtti. Poyraz, “Biz 93 yıl önce hakikaten dünyada eşine az şekilde rastlanır bir biçimde Maraş’ımızı düşman işgalinden kurtardık. Bunu her sene aynı heyecanla kutluyoruz. Bu etkinliklerimizin de gerçekten Türkiye’de bir eşi yok. Bu yıl da kurtuluşumuzu coşkuyla kutlayacağız. Kurtuluş konserleri olacak. Ayrıca sayın bakanımız Nihat Ergün Bey de aramızda olacak. İnsanlarımızla beraber kurtuluş coşkusunu yaşayacağız” diye konuştu.
Başkan Poyraz, kale çevresinde ve tarihi çarşılarda başlatılan restorasyon çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini vurguladı. Buraların planlanan tarihte tamamlanarak hizmete sunulacağına dikkat çeken Poyraz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz bir üçgen belirledik. Kale, orta hal ve tarihi mekanlarımız şeklinde. Kalenin etrafında Ulu Cami ve Taş Mescidi vakıflar restore ediyor. Biz de kalenin yanındaki 500 yıllık hamamı restore ediyoruz. Diğer yandan Katip Han restorasyonu bitmek üzere. Bütün çarşılarımızda hummalı çalışmalar var. Bir yandan da tarihi konaklarımızı asli hüviyetine kavuşturuyoruz. Çünkü artık şehirler kendi kimliklerini ortaya koymak için gayret ediyorlar. Biz de belediye olarak kendi kimliğimizi tarihe kaydediyoruz, bunun için gayret gösteriyoruz.”
Konuşmaların ardından taziye evinin açılışı gerçekleştirilerek hizmete sunuldu. Törene Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakçı, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Editör: Haber Merkezi