EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Afşin Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin Çelikler Holdinge 20 yıllığına devir protokolünü imzaladı.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin Çelikler Holdinge devrindeki son sözü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez söyleyecek. Bakan Dönmez, devir protokolüne olur verir ise Çelikler Holdinge devir sağlanacak.

34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin 550 kw/h (kilowatsaat) enerji üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayan Afşin Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin 24 yıllık devir bilmecesi çözüme kavuşmak üzere. ERG-Verbund firmasının hisselerinin tamamını satın alan Çelikler Holding ile EÜAŞ Genel Müdürlüğü, attıkları imzalarla Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitlerinin 20 yıllığına Çelikler Holdinge devredilmesinin önü tamamen açıldı.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi devir sürecinin ardından Tunçbilek Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali, Seyitömer Termik Santrali gibi enerji tesislerinin de işletmecisi konumunda bulunan Çelikler Holding’in bünyesine geçecek.

Devir süreci 24 yıl önce başladı

24 yıl önceye dayanan bu devir serüveninin ilk adımı 1994 yılının Aralık ayında atıldı. Tansu Çiller’in başbakanlığını yaptığı hükümet döneminde toplanan Bakanlar Kurulu, 19/12/1984 tarihinde kabul edilen 3096 sayılı kanun maddeleri doğrultusunda Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin 20 yıllığına ERG-Werbund firmasına devredilmesi yönünde bir karar aldı.

Mahkeme kararları ve 24 yıllık süreç sonucunda, devir konusu 2015 yılında tekrar alevlendi. ERG-Verbund yetkililerinin, formalite olarak gördükleri imza, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından atılmadı. Rafa kaldırılan devir konusu, Çelikler Holding’in ERG Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin hisselerinin tamamını satın alması ile yeniden gündeme geldi. Rekabet Kurumu, 18-13/233-108 sayılı kararla, ERG-Verbund’un Çelikler Holding’e devredilmesine onay verdi. Mayıs ayı içerisinde verilen onayın ardından süreci hızlandıran Çelikler Holding, geniş bir ekiple bölgeye gelerek Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğünde incelemelere başladı.

Editör: Haber Merkezi