Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nde çalışan işçiler, her iki kurumun da Çelikler Holding’e devri nedeniyle yıllarını verdikleri işyerlerine buruk şekilde veda etti.

Edinilen bilgilere göre, dün saat 16.00'nın ardından her iki kurumda da çalışan vardiyalar son buldu ve 1 Aralık 2018 (bugün) itibariyle Afşin Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi 20 yıllığına Çelikler Holding'e geçti.

Afşin Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi'nin, Çelikler Holding'e 20 yıllığına devrinde sona yaklaşılmasının ardından her iki kurumda çalışan kamu ve taşeron işçileri de kişisel eşyalarını toplamaya başladı.

İşletmelerde çalışan işçiler son üç gündür, yıllardır emek verdiği kuruma getirdiği kişisel eşyaları topladı. Vardiya değişimlerinde karşılaşan işçiler birbirleriyle vedalaşarak helallik istediler.

İşçiler, yaşadıkları üzüntü ve hüznü sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarında ifade ederken, “The End”, ‘Bir devrin sonu”, “Bu şarkı da burada bitti” gibi ifadeler kullandı.

Elbistan ve Afşin başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen insanların iş ve ekmek kapısı olan; 30 yılı aşkındır bölge ekonomisine can suyu katan Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi’nde (AEL) bir devir kapanıyor. Afşin Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi, 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle Çelikler Holding’e 20 yıllığına devrediliyor. İşletmelerde çalışan işçiler, yıllardır emek verdiği kurumdaki kişisel eşyalarını toplayarak poşetlere ve çuvallara doldurdu. Vardiya değişimlerinde karşılaşan işçiler birbirleriyle vedalaşarak helallik istediler. İşçiler, son vardiyalarını 08-16.00 olarak tamamlayıp, servisler ve özel araçları ile işletmelerden ayrıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de devir protokolünü imzalayarak yıllardır süren devir bilmecesine son vermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığından, devir süreciyle alakalı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin rehabilitasyonu, yeni ünitelerin yapımı ve işletilmesi için işletme hakkının devri kapsamında 'İmtiyaz Sözleşmesi' imzalanmış olup Bakanlığımızca devir çalışmaları sürdürülmektedir."

Her iki işletmede çalışan kamu işçisi ve taşeron işçilerin durumunun ne olacağına ilişkin yapılan açıklamada ise, "Söz konusu İmtiyaz Sözleşmesi çerçevesinde Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve bu santrale kömür sağlayan Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüklerinde çalışmakta olan 4857 sayılı İş Kanununa tabi daimi işçi personel, isteğine bağlı olarak şirkete devredilecek veya Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nde (EÜAŞ) istihdam edilecektir. 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 657 sayılı yasaya tabi personelin devri yapılmayacaktır" ifadelerine yer verilmişti.

Tunçbilek Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali, Seyitömer Termik Santrali gibi enerji tesislerinin de işletmecisi konumundaki Çelikler Holding, bölge ekonomisinin can damarı olan iki dev enerji tesisini bünyesine katmış olacak. Çelikler Holding, 20 yıl süreyle işletme hakkına sahip olacağı A Termik Santrali’ni, kapsamlı bir revizyondan geçirecek. Yeni ünitelerin yapımını üstlenecek.

AEL'deki İşçiler, yeni kurulan müdürlüğe aktarılıyor

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) bünyesindeki kamu işçilerinin bölgede istihdam edilebilmesi için ‘Afşin Elbistan Linyitleri Takip Koordinasyon ve İşletme Müdürlüğü’ adı altında bir birim oluşturuldu.

Söz konusu birimle ilgili olarak, “Müdürlüğünüzün imtiyaz kapsamında özel sektöre fiili devrini müteakip yürürlüğe konulmak üzere Afşin Elbistan Linyitleri Takip Koordinasyon ve İşletme Müdürlüğü’ şeklinde yapılandırılması ile müdürlüğünüz bünyesinde görev yapan memur, işçi ve sözleşmeli personelin mevcut kadro ve pozisyonları ile birlikte yapılandırılan AEL Takip Koordinasyon ve İşletme Müdürlüğü’ne aktarılması uygun görülmüştür” denildi.

Editör: Haber Merkezi