Bu yıl sekizincisi düzenlenen Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Afşin Belediyesi ve Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün standı yoğun ilgi gördü.

Fuar’da, Afşin Belediyesi tarafından açılan stantta lavantadan elde edilen ürünler ve arı ürünleri sergiledi. Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün açtığı stantta ise Koçoavası Sarımsağı, ceviz, şeker pancarı gibi Afşin’e has tarım ürünleri ilgi odağı oldu.

Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin ilçesinde üretim yapılamayan ve ekim dışı kalan tarım arazilerinde lavanta, gül ve kekik üretimi yapılarak bu arazilerin ekonomiye kazandırılacağını ifade etti.

Güven, “Bu tarz fuarların yapılması hem üreticilerin ürünlerini tanıtması hem de buradaki makineler dahil olmak üzere farklı illerden gelen üreticilerin ürettikleri ürünleri burada sergilemelerine vesile oluyor. Kahramanmaraş gibi bir ilde bu tarz fuarların yapılmasını ben çok önemiyorum” dedi.

Afşin’in tarım alanında ürettiği ürünlerin bu fuarda sergilendiğini dile getiren Güven, “Biz buraya sadece Afşin Belediyesi olarak katılmadık, aynı zamanda belediyemizin bir markası olan Efsus markası olarak da katıldık. Bitki ve aromatik yağlar konusunda ürettiğimiz ürünleri burada sergiliyoruz. Lavanta ile başlayan yolculuğumuz kekik ve gül üretimiyle güzel bir şekilde devam ediyor. Çiftçilerimiz için katma değeri yüksek olan ürünlerin ekimine ve bu ürünlerin pazarlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu kekik üretiminde yaptığımız analizler çok güzel çıktı ve bir üretici firma ile 2 bin dekarlık alanda anlaşma zemini oluşturduk. Bu projemize Valiliğimiz de destek verdi. Nisan ayına fide yetiştirmeye çalışacağız ve bu fidelerin çiftçilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtımını yapacağız” diye konuştu.

Afşin’deki üretim dışı kalan arazilerin tekrardan tarıma kazandırılması amacıyla başlattıkları çalışmaların devam ettiğini aktaran Başkan Güven, aromatik bitkilerle üretime kazandırılan 2 bin dekar ile sınırlı kalmayıp daha fazla atıl araziyi tarıma kazandırma çabasında olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş ve Afşin ekonomisine katma değeri yüksek olan bir ürün daha girdiğinin müjdesini veren Başkan Güven, “Bu kekik güzel bir gelir potansiyeline sahip ve ekim dışı tarım arazilerini bu şekilde üretime kazandırmış olacağız. Verimsizlik nedeni ile ekim dışı kalan arazilerimiz için yapılan bu çalışmalar ekonomik kalkınma sağlayacak. İlk modern arazimizi Nisan ayına yetiştirerek çiftçilerimize güzel bir ekonomik kalkınma sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

17-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda ilçemizi temsilen Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü standında sergilenen ürünlere yoğun ilgi gösterildi.

Editör: Haber Merkezi