Gümüşkaya Mağarası Gezi Programı: 

Göksun ilçesine bağlı Ericek Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 7 milyon yıl önce oluştuğu belirlenen, iki gölü de bünyesinde barındıran Gümüşkaya Mağarası için gezi programı düzenlenecek.

Bir çoban tarafından keşfedilen mağarayı, bugüne kadar 1648 doğaseverin görmesini sağlayan doğa aktivisti Tevfik Akkaya, pandemi döneminin ardından kalabalık bir grupla gezi programı organize ettiklerini söyledi.

Mağaranın, bir doğa harikası olduğunu belirten Akkaya, “Gümüşkaya Mağarası, Doğu Torosların uç noktasında bulunan Berit Dağı eteklerinde yer alıyor. Yaklaşık yedi milyon yıl önce oluşuma başladı. Girişinin bir ardıç ağacı tarafından kapatılıyor olması keşfedilmesini engelleyen sebeplerden. 2001 yılında tesadüfen bir çobanın keçisinin mağaraya girmesi sonucu keşfedilen mağarayı ferdi çalışmalarım neticesinde 1648 doğaseverin görmesini sağladım. Yaklaşık 700 metrelik pasif tırmanışla ulaşılan mağarada girişten hemen sonra başlayan ana galerinin tavanını ve duvarlarını süsleyen sarkıtların olağanüstü güzelliğini mağara zeminindeki dikitler tamamlıyor. Tavan yüksekliğinin yer yer 40-50 metreyi bulduğu mağarada hava sirkülasyonu olmayıp etrafı mağara iğneleri, traverten ve devasa sarkıtlarla bezenmiş iki tane göl bulunuyor. Bu göllerden büyük olanında muhteşem bir traverten bulunmaktadır.

Bir çok karstik oluşumun ömrünü tamamlayıp fosil moduna girdiği ülkemiz coğrafyasında Gümüşkayalar Mağarası aktif mağara olma özelliği ile önemli yer tutmaktadır.”dedi.

Gezi etkinliğinin 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirileceğinin bilgisini veren Akkaya, “Toplanma merkezimiz olarak Adliyesi’nin önünü belirledik. Saat 08.00’de hareket edeceğiz. Dönüş saatimiz ise 18.00 olarak planlandı. Kahvaltı, öğle yemeği, ulaşım ve rehberlik için 200 lira ücret alınıyor. Katılımcılarımız, spor ayakkabı veya bot, mont, el feneri ve yeterli miktarda su getirmelerini istiyoruz. Geziye katılmak isteyenler 0536 374 4548 numaralı telefondan irtibat kurabilirler” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi