Elbistan'da 26 Ağustos 2016’da yaşanan ve resmi kayıtlara göre 52 bin 65 kişinin içme suyundaki ‘norovirüs’ kaynaklı salgından zehirlenmesi ile ilgili olarak 11 kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan hazırlanan iddianame, Elbistan Asliye 2'inci Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Kamunun yanı sıra 13 de vatandaşın şikayetçi olduğu davada 11 kişi, suçlu bulunması halinde 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ve kamu görevinden mahrum bırakılma cezası alabilecek. Elbistan’ın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Kaynarca Terfi İstasyonu’ndaki keson kuyulara ‘norovirüs’ bulaşması sonucunda resmi kayıtlara göre 52 bin 65 kişi bulantı, ateş ve kusma gibi şikayetlerle hastaneye akın etti. Elbistan’daki sağlık kuruluşlarının yanı sıra Afşin, Ekinözü, Nurhak ve Malatya’nın Darende ilçesinde bile Elbistan’dan gelen hastalara müdahale edilmeye çalışıldı. 26 Ağustos 2016 Cuma günü ilk başta çocuklarda etkisini gösteren virüs, hava yoluyla da bulaşınca neredeyse ilçedeki tüm vatandaşları etkiledi. Salgın, 1 haftadan fazla süre devam etti.

Elbistan’da keson kuyulara karışan ve yaklaşık 52 bin insanı etkileyen norovirüs kaynaklı salgının başlangıcından 8 gün sonra musluklara sağlıklı içme suyu verilmesine başlandı. Salgının sebebinin belirlenmesinin ardından keson kuyuların olduğu bölgede kapsamlı bir inşa çalışması başladı. Kaynarca Su Terfi Merkezi’ndeki keson kuyular, çepeçevre izole edildi. Keson kuyuların üst kısmından geçen ve 1960’lı yıllarda ilçenin elektriğini üretmek amacıyla yapılan kanalı da kapatan KASKİ, çevredeki diğer kaynak sularını da borularla uzak alanlara taşıdı. Çevreden geçen kanalizasyon borularını eksiz plastik borularla yenileyen ve yönünü de değiştirip uzak bir alana götüren ekipler, kirli alanları da kireç ile kaplayarak, mikroplardan arındırılmasını sağladı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından şebeke ve depoların dezenfektasyonu için süper klorlama yöntemi kullanıldı. Şebekeye yüksek dozda klor basılarak dezenfekte edilmesi sağlandı ve buralardaki su tekrar deşarj edildi. Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı ekipleri, her işlemden sonra hem keson kuyulardan hem de depolardan su numuneleri aldı. Yapılan tahlillerin ardından depolara verilen içme suyunun sağlık açısından herhangi bir sorun taşımadığı tespit edildi. Elbistan’da musluklardan akan sular salgından 8 gün sonra içilebilir hale geldi.

On binlerce insanın zehirlenmesi ile ilgili olarak Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayın hemen ardından soruşturma başlatılırken o dönemde Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü olan Mustafa Altınok ve KASKİ Elbistan Şube Müdürü Soner Demirci görevden alındı. Başlatılan soruşturmanın üzerinden geçen 2 yıl 3 ay sonra su zehirlenmesi olayı ile ilgili aralarında o dönem görevden alınan Altınok ve Demirci'nin de bulunduğu toplam 11 kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan hazırlanan iddianame, Elbistan 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Dava kapsamında, Türk Ceza Kanunu’nun 257/2 ve 53/1 maddeleri doğrultusunda iddianame hazırlandı. İddianamede, davalıların görevi kötüye kullanma eylemlerinin sabit olduğu vurgulandı. Kamu davasının yanı sıra salgından etkilenen 52 bin kişiden 13’ü de KASKİ görevlileri hakkında şikayetçi oldu. 11 kişinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi