Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan A ve B termik Santrallerindeki 5 ünitenin elektrik üretiminde emre amade olduğunu belirterek, diğer ünitelerdeki onarım çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santralinde Ekim 2012’de yaşanan tribün arızası ile Şubat 2013’te yaşanan yangın nedeniyle 2 ünitede üretim yapılamadığını belirterek, diğer ünitelerde ise herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.
Yaz mevsimi nedeniyle ülke genelinde elektrik tüketiminin arttığını ancak, üretilen elektriğin Türkiye’nin ihtiyacından fazla olması nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmadığını dile getiren Alış, Afşin-Elbistan Santrallerinin de ihtiyaç duyulması halinde 5 üniteyle ulusal enerji hattına elektrik verebileceğini söyledi.
 Alış, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Malum yaz ayları geldiği zaman ülke genelindeki elektrik tüketimi artıyor. Türkiye genelindeki elektrik üretimimiz, ihtiyacımızdan fazla olduğu için, arz-talep dengesinde herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerimiz şuanda 5 ünite ile emre amadedir. İstediğimiz zaman 5 ünitemizde tam kapasite elektrik üretebiliriz. Kömür kalitesinin düşmesi, elektrik üretiminde bir sorun oluşturmuyor. Eğer kömür kalitesi düşerse, kömürü fuel-oil ile takviye ediyoruz. Şuanda her iki santralde arızalar dışında, herhangi bir sorun bulunmuyor.”
Afşin-Elbistan B Termik Santralinin 2. ünitesinde Şubat 2013’te çıkan yangın, 3. ünitede ise Ekim 2012’de yaşanan tribün arızası nedeniyle her iki ünitede üretim yapılamadığını anlatan Alış, “Şuanda B Santralinin 2 ve 3. Ünitelerinde üretim yapılamıyor. Bu iki ünitede meydana gelen arızaların giderilmesi için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Diğer yandan ünitelerdeki yangın ve arıza nedeniyle hem idari hem de adli olarak soruşturma açıldı. Savcılık olaylarla ilgili dosyaları istedi. Ünitelerde meydana gelen arızanın boyutu ve maddi değerinin ise bizde saklı kalmasını tercih ediyorum” diye konuştu.
2 ve 3. ünitelerde üretim durmuştu:
 Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin 2. ünitesi Şubat ayı başında bakıma alınırken, 17 Şubat’ta toz kömür tutucusunun boşaltılması sırasında çıkan yangın nedeniyle ünite kullanılamaz hale gelmişti.
Ekim 2012’de meydana gelen olayda ise, santralin 3. Ünitesine ait tribünün devre dışı kalıp trip etmesi nedeniyle arıza meydana gelirken, ünitede elektrik üretimi durmuştu.
Editör: Haber Merkezi