Sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının yüzde 5 faizle 1 yıl ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde sadece 60 ili kapsayan ve Kahramanmaraş’ın da yer aldığı karar üzerine Afşin çiftçiler de borçlarını erteletmek için Afşin İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yolunu tuttu.
Bakanlar Kurulu kararının ardından Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de bir komisyon kurarak ilçedeki zarar oranını tespit etmek için bir çalışma başlatırken, borç ertelemesi müracaatları da 28 Eylül 2012 tarihinde sona erdi.
Müracaatlar ve komisyonun yapmış olduğu zarar tespit çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan  Afşin ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık  Hüseyin Öner, Afşin’den toplam 400 çiftçinin müracaat ettiğini söyledi.
Öner, “28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla ülkemizde meydana gelen doğal afetlerden dolayı zararlar kapsamında ilçe müdürlüğümüz gerekli çalışmaları başlatarak İlçe Tahkim Komisyonu’nu oluşturmuş, bu komisyon çalışmalarına süratle başlamış ve netice itibariyle yeterli yağış olmamasından dolayı kıraçta yetiştirilen buğday, arpa, nohut, mürdümük gibi bitkilerin zarar gördüğü tespit edilmiştir. Sulu alanlarda ise Aralık ve Ocak aylarının hem kurak hem de soğuk geçmesinden dolayı buğday ve arpanın soğuktan ciddi oranda zarar gördüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmalar köy muhtarları vasıtasıyla ilgili köylere duyurulmuş, 28 Eylül 2012 tarihi itibariyle müracaatlar sona ermiş ve bugüne kadar 400 müracaat alınmıştır. Bunlarla ilgili çalışmalar, sistem kayıtları devam etmektedir. Komisyon kararıyla, bakanlığa, valiliğe ve diğer tarım kredi kooperatifine gönderilerek söz konusu borçların 1 yıl ertelenmesi sağlanmış olacaktır” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi