Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan beldesinde ikamet eden Sefer Yanık, geçirdiği felç nedeniyle tedavi gördüğü hastanede oda arkadaşının sigaradan dolayı yaşadığı sağlık sorunlarını gördükten sonra sigarayla mücadeleye karar verdi. Yanık, kahvehane ve sigara satıcılarını tek tek gezip sigaranın zararlarını anlatmaya başladı.
Geçirdiği trafik kazası sonrasında felç olan ve Kastamonu’da 6 ay rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Sefer Yanık (62), kendisiyle aynı odada kalan arkadaşının sigaradan dolayı ameliyat olmasına ve yaşadığı zorluklara tanık oldu. Tedavi sonrasında iyileşen ve yeniden yaşama sarılan Yanık, babası ve tanıdığı bir avukatın sigaradan hayatını kaybetmesi, ayrıca oda arkadaşının yaşadıklarının da etkisiyle sigarayla mücadele etmeye karar verdi. Tedavi gördüğü hastanedeki odaları tek tek dolaşan ve sigara içenlerle görüşen Yanık, ikna ederek birçok kişinin sigarayı bırakmasını sağladı.
Tedavisi sonrasında memleketi Afşin ilçesi Çoğulhan beldesine dönen Sefer Yanık, mücadelesini beldesinde sürdürdü. Beldesi ve Elbistan ilçesinde yaşayan birçok kişinin sigarayı bırakmasını sağlayan Yanık, sigarayı bıraktırdığı kişilerden de bir daha içmeyeceklerine dair belge almaya başladı. Yanık, kendisine yemin edip sigarayı bırakanları bir müddet sonra tekrar ziyarete gidip sigara içip içmediğini kontrol ettiğini söyledi.
Sefer Yanık, sigarayı bırakmaları konusunda ikna ettiği insanların hayır duasını aldığını belirtti. İnsanlara sigarayı bıraktırmak için hiçbir kimyasal ya da bitkisel ilaç kullanmadığını, onları sadece bu konuda ikna ettiğini dile getiren Yanık, şöyle konuştu: “1983 yılında geçirdiğim trafik kazası sonrasında felç oldum. Kastamonu Fizik Tedavi Merkezi’nde yattım. Benimle birlikte odada kalan bir arkadaşımın sigaradan dolayı ameliyatını gördüm. Ayrıca babam ve avukatım sigara içtiklerinden dolayı kanser olup hayatlarını kaybetti. Bu beni çok etkiledi. O tarihten sonra sigarayla mücadele etmeye başladım. İlk olarak yattığım hastanede odaları dolaşarak sigara içenlerle konuştum ve onları ikna etmeye çalıştım. O hastanede bazılarına sigarayı bıraktırdım. Daha sonra memleketime geldim ve burada sigarayla mücadele etmeye başladım."
Çoğulhan’da sigara içen çok sayıda kişiye sigarayı bıraktırdığını anlatan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha sonra Elbistan’a giderek Elbistan’da mücadele etmeye başladım. İlk olarak tek tek kahvehaneleri gezdim ve sigara içenleri sigarayı bırakması için ikna ettim. Şu ana kadar Elbistan’da birçok kişinin sigarayı bırakmasını sağladım. Çoğulhan beldesinde bir irtibat bürosu oluşturdum ve burada sigarayla mücadelemi sürdürüyorum.”
Emekli muhtar olan Sefer Yanık, tek derdinin insanların sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak olduğunu vurguladı. İkna ettiği kişilerin hayır duasını aldığını dile getiren Yanık, “Benim tek çıkarım sigarayı bırakan kişinin evine iki ekmek daha fazla götürmesidir. Yaşamımın sonuna kadar sigarayla mücadele edeceğim” diye konuştu. Yanık, sigarayı bıraktırdığı kişilerden kendi el yazılarıyla “... tarihinde sigarayı bıraktım, bir daha içmeyeceğim” yazılı bir belge alıyor ve bunları dosyasında tutuyor.
Editör: Haber Merkezi