Türk ordusunun düşmanı yurt topraklarından söküp attığı ‘Büyük Taarruz ’un 90. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Afşin’de de coşkuyla kutlandı.

 

30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla başladı. Programa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Garnizon Komutanı İdris Tom, Afşin Belediye Başkanvekili Yalçın Çelebipekin, resmi daire amirleri, askeri erkân, emniyet teşkilatı, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okundu.

 

30 Ağustos Zafer Bayramının anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan  Ast.Kd.Çvş.  Erkan Örs, “Bugün asil Türk milletli ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun en şanlı zaferlerinden biri olan 30 ağustos zaferinin 90 ıncı yıl dönümüdür. Bu zafer; Ulu Önder Atatürk’ün önderliğinde, çelikleşmiş bir millî birlik ve beraberlik ruhu İçerisinde, dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen, hürriyet ve bağımsızlık aşkı İle yanan bir milletlin sarsılmaz azim ve İnancının zaferidir. Bu zafer; ülkemizi parçalamak ve milletlimizi esaret altına almak, hatta yok etmek İsteyen güçler tarafından yıllar boyunca sinsice hazırlanan planların 6 gün İçin sonuncusu olan Sevr paçavrasının yitilip atıldığı, Bugün, bu "Toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletlinin ve kahraman Türk ordusunun bağımsızlığı ve, hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği, yeni Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin atıldığı, Türk birlik ve beraberliğinin, kudret ve kabiliyetinin nelere muktedir olduğunun tüm dünyaya gösterildiği ve öğretildiği, Balkan harbinin hemen ardından gelen birinci dünya harbinde dört yıl gibi uzun bir zaman Avrupa’nın ve dünyanın en büyük devletleriyle savaşarak bitkin düşen bu milletlin; 3 yıl 3 ay ve 11 gün gibi üzün bir zaman katlandığı sıkıntıların ve döktüğü kanın bedeli olan. Tarihte bir benzeri bulunmayan eşsiz bir zaferdir.” dedi.

Örs konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türk milletinin mukadderatını belirleyen 30 ağustos zaferi Türk ulusu için tarihte bir dönüm noktasıdır. Düşmanları ve onların ülke içindeki işbirlikçileri tarafından yok edilmeye ve paylaşılmaya karar verilerek toprakları İşgal edilmiş, ordularının elinden silahlar alınıp askerleri terhis edilmiş, yıllardır devam. Eden savaşlarda bütün kaynakları harcanmış ve yetişmiş İnsan gücünü kaybetmiş bir İmparatorlumun yıkıntılarından, ulu önder, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, bir mili devlet ve kahraman bir ordu çıkarmayı başararak 30 ağustos 1922' de Anadolu’daki yüzlerce yıllık Türk varlığına kastedenleri tarihe gömmüştür.

Bu muharebede Türk ordusu "dört-beş ayda düşürülemez" denilen düşman mevzilerini altı günde çökertmiş Afyon-İzmir arası 400 kilometrelik takip harekâtını da on günde gerçekleştirmiştir. Bu yıldırım harbi İle zalim ve mağrur düşman ordusunun büyük bir kısmi İnanılmayacak kadar az bir zamanda yok edilmiş, İstila amacı İle Anadolu topalaklarına çıkanlar ağır bir yenilgiyle, bir daha dönmemek üzere geri gönderilmiştir. Bu müthiş zafere ulaşmak için Türk milletli katlanılmaz olana katlanmış, dayanılmaz acılara dayanmıştır. Mazisi şan ve şerefle dolu bir milletlin çocukları olarak bu zaferle ne kadar övünsek azdır çünkü. Her evresi İle düşünülmüş: hazırlanmış, yönetilmiş ve zaferle sonuçlan dirilmiş olan bu harekâttır ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir daha kanıtlamıştır. Türk milletlinin- hürriyet ve -İstiklal mücadelesinin ölümsüz bir abidesi olan 30 ağustos zaferi ile vatanim ve milletlimizin adin. Mutlu ve müreffeh geleceği garanti altına alınmıştır. Bu zaferle, eşsiz başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 'yaktığı özgürlük ateşi, yalnızca Türklerin değil dünyadaki ezilmiş sütün ulusların da hürriyet meşalesi olmuştur .”

 

Öğrenciler tarafından okunan şiir ve yazılar sonrası, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, makamında protokol üyelerini kabul etmesiyle 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları sona erdi.

Editör: Haber Merkezi