Koçaş, Kahramanmaraş Valiliği Fikret Kiraz Toplantı Salonu’nda düzenlediği bilgilendirme toplantısında 2 B satışlarına ilişkin yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye genelinde 216 bin kilometrekare ormanlık alan bulunduğunu ve bu alanların 4 bin 100 kilometrekaresinin 2 B düzenlemesi ile orman sınırları dışına çıkartıldığını anımsattı. Kahramanmaraş’ta ise 16 bin 250 metrekarelik alanın orman vasfını kaybetmesi nedeniyle düzenlemeye alındığını ifade eden Koçaş, şöyle konuştu:
“Kahramanmaraş’ın yüzölçümü ise 15 bin kilometre kare ve bunun 4 bin 841 kilometre karesi ormanlarla kaplıdır. İlimizde hazine adına tescilli taşınmaz sayısı 71 bin adettir. Bu taşınmazların toplam yüzölçümü ise 6 bin 108 kilometre karedir. İlimizde 2572 adet 2 B vasfına çıkartılmış taşınmaz var. Tapu ve kadastro çalışmalarıyla bu taşınmazların kim tarafından kullanıldığı tespit edildi. Bu taşınmazların satışından ise 11 milyon TL gelir bekliyoruz. Dün itibariyle Kahramanmaraş’ta 2 B’den faydalanmak için toplam 2 bin 181 kişi başvurmuş. Bunların toplam yüzölçümü ise 16 bin 250 metrekare. Bu rakamla birliktede 2 B uygulanacak 48 il arasında 10. sırada yer alıyoruz.”
Satış bedelleri hakkında da bilgiler veren Koçaş, “Hak sahipleri tespit edilen bedelin yüzde 70’ini ödeyecekler. Eğer peşin ödeme yaparlarsa yüzde 20’lik bir indirim daha var. Bunun yanında taksitli satış imkanı da var. Bu durumda satılan yer belediye mücavir alanı içerisindeyse 3 yılda 6 taksitte, eğer mücavir alan dışındaysa 4 yılda 8 taksitle ödeme yapılabilecek. Yine taksitli satışlarda da bedelin yarısını ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak.” diye konuştu.
Ormanların anayasanın 169 ve 170. maddelerinde güvence altına alındığını vurgulayan Koçaş, “Bunlardan 169. madde ormanların korunmasına, 170. madde ise orman köylerinin korunmasına özgülenmiştir. Anayasamıza göre ormanlar hiçbir şekilde orman kapsamı dışına çıkartılamaz. Ancak ve ancak orman vasfını kaybetmiş araziler bu kapsam dışına çıkartılabiliyor ve orman köylülerinin refahını yükseltmek için düzenleme yapılabiliyor. İşte 2 B düzenlemesi de bundan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.
Koçaş, daha sonra konuya ilişkin yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Editör: Haber Merkezi