Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Bakanlık ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
(KSÜ) tarafından Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen toplantıda, modern yöntemlerle ceviz yetiştiriciliğini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Cevizle ilgili yaptıkları çalışmaların benzerini kiraz ve vişne meyveleri için de yaptıklarını ve kirazda şu anda Türkiye'nin, dünyanın bir numaralı ihracatçısı durumuna geldiğini belirten Kaplan, cevizin Türk tarımı ve ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Modern yöntemlerle ceviz yetiştiriciliğini arttırmayı hedefliyoruz. Zaten bu toplantıların temel amacı bu. Bugün 12'ncisini düzenlendiğimiz bu çalışmayla ceviz işleme ve pazarlamadaki gelişmeler takip edilecek, cevizde yaşadığımız sorunlar tartışılarak çözüm önerileri getirilecek. Bakınız ülkemizde ceviz yetiştiriciliğine olan ilgi sürekli artıyor. Araştırma kuruluşlarına müracaat en çok ceviz yetiştiriciliği konusunda oluyor."
Kaplan, TÜİK verilerine göre 2011'de Türkiye'de 183 bin ton ceviz üretildiğini, bu üretime rağmen Türkiye'ye kaçak yollarla ceviz getirildiğini belirtti.
-"Ceviz markalaşmalı"
Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise Türkiye'de bir çok alanda üretim yapıldığını ancak burada önemli olanın kaliteyi yakalayabilmek olduğuna işaret etti.
Ceviz sektöründe yapılan çalışmaları takdirle takip ettiklerini anlatan Güvenç, Türkiye'nin ceviz konusunda dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin bu konuda daha iyi noktalara ulaşması ve kalitesini arttırarak marka haline gelmesi gerektiğini ifade eden Güvenç, şöyle devam etti:
"Daha iyi noktalara ulaşmamız ve kalitemizi artırarak marka haline gelmemiz gerekiyor. Ayrıca cevizde yaptığımız çalışmaların tarımın diğer alanlarında da devam etmesi gerekiyor. Ayrıca üniversitelerin bu tür çalışmalar yaparak önderlik etmesi son derece önemli. Biz siyasiler olarak hem üniversiteleri hem üreticileri desteklemeye devam edeceğiz."
Toplantıda KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akça, KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu da birer konuşma yaptı.
Bu arada etkinlikte ceviz üretimine katkı sağlayan kişilere plaket verildi.
Editör: Haber Merkezi