Bir gönül dostu
Günler, haftalar su gibi akıp gidiyor. Aylar seneleri kovalıyor. Zamanı durdurmak imkansız. Su gibi akıp gidiyor. 13 Kasım, Mehmet Zait Kotku Hoca Efendinin ölüm yıl dönümü. Bugün bu güzel insanın ölümünün üzerinden tam 33 yıl geçmiştir.
 
Değerler sisteminin alabora edildiği bir zaman diliminden geliyoruz. Bozulma, kokuşma, o kadar hızla gelişiyor ki şaşmamak elde değil. Ahlaki değerlerin dibe vurduğu rahatlıkla görülebiliyor. İnsanın varoluş nedeni göz ardı ediliyor. Gücü elinde bulunduranlar uzun yıllar milli ve manevi değerlere savaş açmaya devam etmişler. Hayatın bütün alanlarından bir bir söküp atmışlar. Yasaklarla, zorbalıkla, sindirme hareketi yıllarca devam ettirilmiştir. Yasaklamaya güçleri yetmemiş ise, aslını değiştirmişler. Yönünü sadece batıya dönmüş olanlar, uzun bir süre hile ve desise ile yönetimi ellerinde tutmuşlardır. Kendi halkına, kendi insanına yapılabilecek en büyük kötülüğü yapmışlardır. Hem de çağdaşlık, uygarlık teraneleri adına yapılmıştır. Bu arada ülke, bilim ve teknolojide çok gerilerde kalmış iken, ahlaksızlıkta çok önlere geçilmiştir. Nesebi gayri sahih bir toplum arzulanır olmuştur. Nikahsız bir arada olanlarla, mut’a sapıklığı ile bir arada yaşayanların durumu ne fark eder. Dinii perde, insanının yüzünü örtmez ise, kişi dilediğini yapsın(!) sokakta, caddede, metroda, apartta, her yerde belden aşağısını konuşturur. Ahlak yoksunu olanların belden yukarısı çalışmaz. Bu ve benzeri davranışları onaylayanlar ve karşı duranlar sahnedeler. Bugün kaybettiği değerleri isteyip ve arayanlar “size ne oluyor kendinize gelin?” dediklerinde bir gurup azınlık, boğulmuşçasına feryat ediyor. Küçük bir işte fırtına kopartmaya çalışıyorlar. Alabora olan değerler, yerlerine konulmak istenince besmele duyan şeytan gibi huysuzlanıyorlar.
Hoca Efendi, böyle bir ortamın içinde uzun yıllar genç nesle sohbetleriyle öncülük etmiştir. Fatih semtinde, İskender Paşa Camii müştemilatında, üniversiteli gençlerin dini değerlerle tanışmasına ve yaşanmasına ömrünü vakfetmiştir. İskender Paşa camiine hoca efendi 1952 yılında imam hatip olarak atanmıştır. Bu cami dergah olarak kullanılmaya devam etmiştir. Hoca Efendi 1980 yılı 13 Kasım gününe kadar üniversite gençliğine dini ve tasavvufi eğitimler vermiştir. Üst düzey siyasetçiler gençlik yıllarında bu eğitimi almışlardır. Bir çok bürokrat ve teknokratlar bu manevi havayı teneffüs etmişlerdir. Yurdun her köşesinde bağlısı ve sevenleri vardır. El an bu insanlardan yüzlercesi her alanda hizmet vermektedirler. Siyasetin, ticaretin her kademesinde bulunmaktadırlar. Elli yaş üzeri insanlar bu dergahın kıymetini ve önemini bilirler. Bu kuşak, İskender Paşa Camiinden söz edildiğinde hemen Hoca Efendiyi hatırlar.
Prof. Dr. E. Nazif Gürdoğan Hoca, Mehmet Zahit Kotku Hoca Efendinin vefatıyla ilgili yazısında “GÖRÜNMEYEN ÜNİVERSİTE” başlığını kullanmıştı. Görünmeyen üniversitenin yurt çapında çok öğrencileri vardır. gönül bağlıları, görevlerini her kademede icra ediyorlar. Suyun akışını mecraına getirme gayretindedirler. Normalleşme yolunda adım adım ilerliyorlar.
Şüphesiz ismini bu sütunda zikredemediğimiz birçok güzel insan baki aleme göçmüştür. Onlarında bu günlere gelinmesinde çok büyük emek ve payları vardır. Mallarını, canlarını ortaya koyarak mücadele etmişlerdir. Yurdun her köşesinde konferanslar vermişlerdir. Yazılı eserler bırakmışlar, basın yoluyla mücadele etmişlerdir. Zamanın zinde güçleri, onları susturmaya çalışmışlar, zindanlara atmışlar, her türlü eza ve cefaya katlanmışlardır. Bu güzel insanlar, yılmadan ve aldırmadan çalışmalarına devam etmişlerdir.
 
Vefatının 33. Yıl dönümünde Mehmet Zahit Kotku Hoca Efendiyi rahmetle anarken, baki aleme göçmüş, burada adlarını anamadığımız fikir, düşünce ve aksiyon kahramanlarını da rahmetle anmamız gerekir.
Vesselam.