UN Global Compact Türkiye’nin küresel seviyede ve ülkemizin sürdürülebilirlik gündemindeki güncel gelişmeleri ele almak ve iş dünyasının değişime nasıl uyum sağlayabileceğini tartışmak amacıyla düzenlediği Ankara Buluşması, “Dönüşümün Gücü: İş Dünyasının Sürdürülebilirlik Yolculuğu” başlığıyla 14 Mayıs 2025 tarihinde TÜSİAD Ankara Temsilciliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden şirketler; sürdürülebilirlik stratejilerini oluşturma süreçlerini, uygulamalarını, odaklandıkları alanları ve gelecek perspektiflerini paylaştı.
Yeşil dönüşüm, karbon düzenlemeleri, insan hakları odaklı tedarik zinciri yönetimi, sürdürülebilir finans ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi iş dünyasının geleceğini şekillendiren konuların odağında gerçekleştirilen UN Global Compact Türkiye-Ankara Buluşması’nda, sürdürülebilirlik gündemindeki güncel gelişmeler değerlendirildi. Şirketler, BM ajansları, büyükelçilikler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, UN Global Compact Türkiye’nin sunduğu program, araç, kaynak ve platformlarla iş dünyasını sürdürülebilirlik yolculuğunda nasıl desteklediği de paylaşıldı.
“Sürdürülebilirlik artık bir seçenek değil, bir zorunluluk”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Ölmez Ateş, 2025 yılının ardı ardına gelen krizler, belirsizlikler ve dönüşüm baskılarıyla şekillendiğini vurgulayarak iş dünyasının dönüşüm sürecinin en kritik aktörlerinden biri olduğunu ifade etti. “UN Global Compact’in 25. yılını kutladığımız bu dönemde çok açık görüyoruz ki, sürdürülebilirliğe bağlı kalan şirketler daha dirençli, daha rekabetçi ve daha uzun vadeli başarılı oluyor. Sürdürülebilirlik artık bir seçenek değil, bir zorunluluk.” diyen Ateş, şirketlerin bu dönüşümü kaldıraç olarak kullanarak sadece riskleri yönetmekle kalmayıp yeni fırsatları da keşfedebileceklerine dikkat çekti. Nursel Ölmez Ateş sözlerini “UN Global Compact Türkiye olarak sürdürülebilirlik yolculuğunun neresinde olursa olsun ilerlemek isteyen şirketlerin yanındayız.” diyerek tamamladı.
Açılış konuşmasının ardından UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, UN Global Compact’in insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanındaki On İlkesini paylaştı. Çele, UN Global Compact Türkiye’nin iklim değişikliği ve çevre, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, inovasyon, sürdürülebilir finans, raporlama ve sürdürülebilirlik düzenlemeleri alanında sunduğu eğitim, kaynak, program ve işbirliği imkanlarını sundu.
Buluşma kapsamında düzenlenen “Dönüşümün Gücü: İş Dünyasının Sürdürülebilirlik Yolculuğu” başlıklı panelde UN Global Compact Türkiye Üye ve Paydaş İlişkileri Müdürü Güzin Öztürk moderatörlüğünde Gen İlaç Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Nadir Ulu, Nurol Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Müdürü İclal Dural ve Enerjisa Enerji İletişim Direktörü Göktürk Demirel şirketlerinin sürdürülebilirlik stratejilerini oluşturma süreçlerini, uygulamalarını, odaklandıkları alanları değerlendirdi ve şirketlerinin sürdürülebilir kalkınma odaklı gelecek perspektiflerini paylaştı.