Baharın habercisi olarak kabul edilen cemrelerin sonuncusu Afşin’de bugün toprağa düştü. Halk inanışına göre birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşen cemreler, kışın sert günlerinin geride kaldığını ve baharın yaklaştığını müjdeliyor.
“Ateş parçası” ya da “kor” anlamına gelen cemrelerin ilki 19-20 Şubat tarihlerinde havaya, ikincisi ise 26-27 Şubat tarihlerinde suya düşmüştü. Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşerek cemre sürecini tamamladı.
Afşin’de son cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte baharın gelişi daha da hissedilmeye başlanırken, doğanın uyanışı da hız kazanıyor. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için cemrelerin düşmesi yeni sezonun habercisi olarak görülüyor.
Cemrelerin toprağa düşmesi, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk hava nedeniyle dışarı çıkarılamayan hayvanların yakında otlaklara çıkabileceğini ifade ederken, çiftçiler için de toprağın işlenme zamanının yaklaştığını gösteriyor.





