Tüm Türkiye’de olduğu gibi Afşin’de de öğrenciler afet bilinci kazanmak amacıyla deprem tatbikatı yaptı. Tatbikatlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Yeşil Vatan – Benim Okulum Geleceğe Çare” projesi kapsamında düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında 2025-2026 eğitim öğretim yılı tematik takviminde Ekim ayı, “Afetler ve Dayanıklılık Ayı” olarak ilan edildi. Bu çerçevede Afşin genelindeki tüm okullarda eş zamanlı olarak deprem tatbikatları gerçekleştirildi.
Tatbikatlar, senaryo gereği verilen deprem alarmı ile başladı. Öğrenciler, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle önce sınıflarında “çök, kapan, tutun” hareketini uyguladı; ardından güvenli şekilde tahliye edilerek okul toplanma alanlarında bir araya geldi.
Etkinlik boyunca öğrencilerin bilinçli ve düzenli hareket etmesi, tatbikatın amacına ulaştığını gösterdi. Afşin’deki deprem tatbikatları, Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütüldü. Okul yöneticileri, öğretmenler ve sivil savunma ekipleri de etkinliğe aktif olarak katıldı.
Tatbikat kapsamında öğrencilere; Afet anında doğru davranış şekilleri, tahliye kuralları, toplanma alanlarının önemi, ilk müdahale yöntemleri konularında bilgilendirmeler yapıldı.
Yetkililer, düzenlenen tatbikatların amacının öğrencilerde afet bilinci oluşturmak ve risk anında panik yerine doğru refleksler kazandırmak olduğunu belirtti. Bu tür etkinliklerin yıl boyunca farklı temalarla devam edeceği ifade edildi.