Afşin Belediyesi ile Afşin Meslek Yüksek Okulu işbirliğiyle “Gidya ve Tarımda Kullanımı” konulu konferans düzenledi. Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı katıldı.
 
Afşin Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen konferansa Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri Afşin Kent Konseyi Başkanı Mevlüt Taşkale ile muhtarlar katıldı.
 
Gidya’yı uzun uzun anlatan Prof. Dr. Kadir Saltalı, “Afşin – Elbistan ovalarının kuzeybatısındaki 120 km bir alana yayılan kömür Türkiye’nin en büyük linyit rezervini oluşturmaktadır. Aşağı yukarı kömürlerin derinliği 100-120 metre derinlikte bulunmaktadır. Kömür katmanı üzerinde karışık çakıl tabakası bulunmaktadır. Türkiye topraklarında %65’inde organik madde az ve çok az 22 sinde orta 7 sinde iyi 4.5 inde ise yüksek düzeyde. Afşin’in organik madde içeriği 2 ile 2.5 arasındadır. Afşin’in toprakları orta düzeyde organik madde içeriyor.” dedi.
Saltalı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gidya; yüksek oranda karbon ve humik asitler içeren, kömür düzeyine ulaşmamış doğal bir organik materyaldir. Bitki besin elementleri içermesi, toksik element içeriğinin düşük olması, humik ve fulvik asit içeriğinin yüksek olması nedeniyle, ülkemizde bugüne kadar yapılan araştırmaların büyük bir kısmında gidya’ nın gübre olarak kullanım potansiyeli üzerinde özellikle durulmuştur. Bitki verimine etkisi, gübre değeri, organik madde içeriği ve humin madde içeriğinin değerlendirilmesi gibi konularda çabalar sarfedilmiştir. Humik maddelerin kök gelişimini, sürgün gelişimini  arttırdığı, makro ve mikro  besin elementlerinin alınmasında etkili oldukları yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Humik maddelerin uygun mineral besin maddelerinin bulunduğu ortamlarda toprakların biyolojik özellikleri üzerine olumlu etkilerde bulunduğu birçok araştırmayla ifade edilmiştir.”
 
Editör: Haber Merkezi