Sağlık Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce uygulamaya konulan ‘Evde Bakım Hizmeti’, Afşin’de de hayata geçiyor. 
 
Sağlık Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce uygulamaya konulan ‘Evde Bakım Hizmeti’, Afşin’de de hayata geçiyor. 1 doktor, 1 sağlık memuru, 1 hemşire ve 1 şoförden oluşan Evde Bakım Ekibi, hastaneye ulaşamayan hastalara ulaşacak.
 
Konu hakkında bilgi veren Afşin Devlet Hastanesi Uz.Dr. Abdülkadir Göğremiş, “Uygulama kapsamında Afşin Devlet Hastanesinden 1 doktor, 1 sağlık memuru, 1 hemşire ve 1 şoförden oluşan Mobil Sağlık Ekibini kurarak göreve hazır hale getirdik. Artık vatandaşlarımız bu önemli hizmetten faydalanabilirler. Bunun için hastanemiz internet sitesinde örneği bulunan formu doldurularak veya hastanemize müracaatlarında evde sağlık hizmetleri birim sorumlusuna başvurarak veya aile hekimlerine başvurarak bu hizmetten yararlana bilirler. Evde Bakım Hizmeti ile bundan sonra hastaneye ulaşmakta zorluk çeken, yatağa bağımlı, daha çok kronik hastalığı olan ve düzenli bakım gerektiren ve hastaneye ulaşmakta sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza bu hizmeti yerinde vermeye çalışacağız. Tespit edilen hastalarımız ilk etapta evlerinde ziyaret edilecek. Bu hizmeti alma şartlarını taşıyor ise, düzenli aralıklar ile hastalar evlerinde ziyaret edilecek ve gerekli sağlık hizmeti evlerinde verilecek. Hastaların gerekirse tahlil için kan numuneleri alınarak tahlilleri yapılacak ve bu sonuçlara göre tedavileri düzenlenecek.” dedi.
Başhekim konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi, hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ve hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitilmesi,  hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesini kapsıyor. Ancak unutulmaması gereken nokta bu bir acil bakım hizmeti değildir. Acil durumlarda her zamanki gibi 112 aranacaktır.
Evde sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen hastaların öncelikli olarak bağlı oldukları Aile Hekimi’ne başvurmaları gerekiyor. Ev ortamında gerçekleştirilmesi mümkün olamayan tomografi çekimi vs gibi işlemler için hastanın hasta nakil aracı ile evinden alınarak hastaneye götürülüp tekrar evine getirilmesi işlemleri de evde sağlık hizmetleri kapsamında değerlendiriliyor.
Evde sağlık hizmeti alan kişiler, tıbbi zorunluluk hallerinde sorumlu tabibin gördüğü lüzum üzerine en uygun sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edilebiliyor. Sevkine karar verilen hastanın sevk edildiği sağlık kurumuna veya gerektiğinde sağlık kurumundan eve nakli evde bakım hizmetleri için tahsis edilen veya ilgili sağlık kurumuna ait hasta nakil aracı ile yapılıyor.”