Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ve nüfusu 30 bini aşan ilçelerde esnafların basit usulde defter tutma hakkı kaldırıldı. Düzenleme, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren Afşin’de de uygulanmaya başlanacak.
9 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ve nüfusu 30 bini aşan ilçelerde faaliyet gösteren esnaflar artık gerçek usulde vergilendirilecek.
Bu değişiklikle birlikte Afşin’deki binlerce esnafın muhasebe giderleri artarken, ödeyecekleri vergiler de önemli ölçüde yükselecek. Karar kapsamında alım satım ve imalat işleriyle uğraşanlardan inşaat sektöründe faaliyet gösterenlere, motorlu araç bakım ve onarım işletmelerinden lokanta, kafe ve eğlence mekânı işletenlere kadar pek çok meslek grubu doğrudan etkilenecek. Şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar da yeni uygulamayla birlikte gerçek usulde vergi ödemek zorunda kalacak.
Afşin, hem Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olması hem de nüfusunun 30 bini aşması sebebiyle düzenlemeden etkilenecek ilçeler arasında yer aldı. Yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilçedeki esnafların vergi yükünde ciddi değişiklikler yaşanacak.