Gerçekleştirilen eylemde, işverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı vurgulandı. İşçilerin, ücret artışı konusunda taleplerinin görmezden gelindiğini ifade etmesi üzerine, yasal haklar çerçevesinde eylem sürecinin başlatıldığı belirtildi.

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (2)

Basın açıklamasında konuşan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, taleplerinin son derece net olduğunu vurguladı. Kılıç, Çelikler Holding bünyesindeki diğer termik santrallerde uygulanan ücret politikasının Afşin’de de hayata geçirilmesini istediklerini belirterek şunları söyledi: “Çelikler’in dört tane termik santrali var. Aynı şartlarda çalışılıyor ama ücretler farklı. Seyitömer Termik Santrali’nde uygulanan ücret politikasını burada da istiyoruz. Bir evde bile çocuklara farklı ücret verirsen huzur olmaz. Biz aşırı bir şey istemiyoruz, sadece eşit ücret talep ediyoruz.”

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (12)

“Biz Olmazsak Bu Santral Çalışmaz”

İşçilerin santralin yükünü taşıdığını vurgulayan Kılıç, birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. “Bu santrali biz çalıştırıyoruz. Biz olmazsak burada bir anahtar bile dönmez. Emekçiler her yerde aynı kaderi paylaşıyor, bu yüzden birlik olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (7)

“Kölelik Ücretini Kabul Etmiyoruz”

Açıklamasında ağır çalışma koşullarına da değinen Mustafa Kılıç, santralde çalışan işçilerin çevresel ve sağlık risklerine rağmen üretimi sürdürdüğünü belirtti. Kılıç, “Kül altında, zehir soluyarak çalışıyoruz. Buna rağmen bize kölelik düzeni ve kölelik maaşı dayatılıyor. Biz köle değil, onurlu işçileriz” dedi.

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (6)

İşten Çıkarmalara Tepki

Kılıç, santralde yaşanan teknik arızaların işçilere fatura edilmesine de sert tepki gösterdi. Eski ve yıpranmış ekipmanlardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle işçilerin işten çıkarıldığını savunan Kılıç, bunun ne vicdanla ne de adaletle bağdaşmadığını ifade etti.

Eyleme; Tes-İş Sendikası Afşin Şube yönetimi, santral çalışanları ile birlikte Alemdar Mahalle Muhtarı Mesut Kılıç, Çoğuldan Mahalle Muhtarı Kadir Sönmez, Karagöz Mahalle Muhtarı Yakup Görür ve Kışla Mahalle Muhtarı Arap Pıçak da katılarak işçilere destek verdi.

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (3)

Eylem sırasında işçiler sık sık “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Ankara şaşırma, sabrımızı taşırma”, “İşçiyiz, haklıyız, söke söke alırız” sloganları attı.

Tes-İş Sendikası Afşin Şubesi, talepler karşılanana kadar mücadelenin kararlılıkla süreceğini kamuoyuna duyurdu.

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (3)-1A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (2)-1A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (1)-1

A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (15)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (1)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (13)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (10)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (11)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (9)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (6)A Termik Santrali Önünde Eylem “Eşit Ücret İstiyoruz” (4)

Muhabir: DENİZ DOĞAN