Afşin Elbistan B Termik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar kömür havzasında tam 1 yıl önce meydana gelen heyelanın ardından toprak altında kalan 9 kişiye hala ulaşılamadı.
Türkiye'yi yasa boğan heyelanın üzerinden tam 1 yıl geçti. Yakınları toprak altında kalan ailelerin acıları ise bir yıldır yüreklerinde. Geniş bir alanda meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 kişiye ulaşmak için gerçekleştirilen çalışmalardan ise sonuç alınamadı. Afşin ve Elbistan'da yaşayan aileler bir yıldır toprak altında kalan yakınlarının arkasından dua ediyor.
Toprak altında kalan Tuğran Gökhan'ın babası Şevki Gökhan, oğlunun şehit olduğunu belirterek, ''Şehit olan birinin cesedi yıkanmaz, kefenlenmez ve şehit olduğu yere defnedilir. Ben oğlumun öldüğü yerde anıt mezar istiyorum. Şehit olduğuna inandığım için bunu söylüyorum. Bize anıt için başka bir yer gösteriyorlar ancak bunu kesinlikle istemiyoruz'' dedi. Aradan bir yıl geçmesine rağmen bir şey yapılamadığından dert yanan acılı baba Gökhan, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.
-Babasının adını verdiler-
10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen heyelandan 10 gün sonra doğum yapan Hatice Gökhan, oğlunun toprak altında kalan eşinin adını verdi. Minik Gökkhan, şimdi 1 yaşında ve hiç görmediği babasının toprak altında çıkarılmasını bekliyor.
Afşin'de yaşayan Duran Polat kardeşi Aydoğan'ın acısını hala unutamadıklarını ifade ederek, ''Bir yıldır gözyaşı döküyoruz. Onların hala orada olduğunu bilmek bizi ziyadesiyle üzüyor. Ama Allah'ın takdiriymiş bu. O günden bu güne benim isteğim anıt mezarın yapılmasıydı. En azında gittiğimiz zaman dua edebileceğimiz bir yer olsun istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Anne Fatma Polat ise şeker hastası olduğunu vurgulayarak, tek isteğinin oğlu için dua edebilecek bir mezar olduğunu dile getirdi.
Park Teknik firması Çöllolar İşletme Müdürü Şeref Göksu ise dünyada eşine rastlanmayan çok büyük bir heyelan yaşadıklarını kaydederek, ''Son derece üzüntülüyüz. Olayın ardından bir yıl geçti. Ailelerimize sabır diliyoruz. Heyelanın olduğu günden itibaren gerçekten ciddi çalışmalar yapıldı. Yerlerinin tespiti için elimizdeki bütün teknik imkanları kullandık.
Yaklaşık 5 milyon metreküp toprak nakil işlemi de yaptıklarını anlatan Göksu, yüzey sularının aktarılması ve yer altı suyunun tahliyesi için de 477 adet sondaj kuyusunun hala çalıştığını ifade etti.
-Adli ve idari soruşturma sürüyor-
10 Şubatta meydana gelen heyelanla ilgili Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma sürdürülüyor. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da idari soruşturma başlatmıştı.
Kahramanmaraş'ta Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada 10 Şubat 2011 yılında meydana gelen heyelanda, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında