Yaptığı çalışmalarla deprem konusunu enine boyuna ele alan Bilim Rehberi,  son araştırmasında yeni fay hatları iddialarını ele aldı. 

Deprem nedir? sofusunun ilk olarak yanıtını veren Bilim Rehberi,

“Depremler genellikle yer kabuğundaki gerilimi azaltır ve çevre yeni fay hatlarının oluşmasına neden olabilir. Oluşan bu yeni faylar genellikle mevcut faylardan daha küçük ve etkisizdir çünkü levhasal hareketlilik sonucu meydana gelen güçlü faylar milyonlarca yıl gibi uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyar.” 

Açıklamasında bulundu.

6 Şubat Depremi Sonrası Yeni Faylar Oluştu Mu?

Sosyal medya hesabından konuyu detaylıca anlatan Rehber,  en çok merak edilen 6 Şubat depremi sonrası yeni faylar oluştu mu? Sorusuna ise şöyle açıklık getirdi:

“Bununla ilgili herhangi bir kanıt yok. Ancak irili ufaklı kırıkların oluşması muhtemeldir. Fakat bu kırıklar büyük deprem üretmez. Özellikle "yeni fay bulundu" söylemleri aslında "var olan fayın sonradan fark edilmesi" faktöründen kaynaklanır.

Nitekim büyük depremle oluşan kırıklar mini depremler üretir (1.2mw/2.1mw gibi...). Buna ek olarak büyük depremlerden sonra fark edilen güçlü faylar orta şiddette artçı veya bağımsız depremler üretebilir. Bu durum aslında fayın fark edilmesi açısından önemlidir”

Kaynak: HABER MERKEZİ