Her şey aklıma gelirdi de sağlık kuruluşları arasında yer dolayısıyla “Ben burada kalmak istiyorum”, “Hayır, sen buradan git, ben buraya Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi kuracağım…” tartışması yaşanacağı aklıma gelmezdi. Bu, iki tarafın da niyeti halka daha iyi ve daha çok hizmet vermek olduğuna göre sonunun hayırlı biteceği belli olan bir tartışmadır.
 
Buna rağmen KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ya şu andaki yerinde hizmet vermeye devam etmeli ya da yine şehrin merkezinde, halkın özellikle kadınların kolaylıkla ulaşabileceği bir bina tahsis edilmelidir. Şimdiki yerinde bulunması hastalara önemli avantajlar sağlamaktadır. Mesela ulaşım açısından kolay bir yerdedir. Kadın doğum poliklinikleri ile yan yana, Diş Hastanesi ile sınır olması buralara muayene için gelen bayanların aynı bahçe içindeki Merkez’e yönlendirilerek veya kendiliğinden uğramaları ve taramalarını yaptırmaları mümkün olmaktadır…

Uzak yerlere insanımız kolay kolay gitmez. Hele hanımlar yalnızken hiç gitmek istemez. Oysa Merkezin amacı, kanseri erken teşhis edip tedaviye geçmektir. Keşke bir an önce Adliye Sarayı yapılsa da onların boşaltacağı binanın bir katına taşınabilseler… Belki yetkililerimiz düşünürlerse çok daha uygun bir yer bulabilirler. Bulmalılar da…
 
Elbistan’daki KETEM Mart 2011’de Türkiye’de ilçeler arasında ilk olarak Elbistan’da kurulmuştur. KETEM’in kuruluş amacı sağlıklı insanlara ulaşıp kanser hücresi var ise erken evrede yakalayabilmek, tedavi etmek ve eğitim faaliyetleriyle insanların farkındalığını artırmaktır. Dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kanserlerin üçü olan Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kolon Kanseri taraması yapılmaktadır. Burada birkaç ay içerisinde Sigara Polikliniği’nin de hizmete başlayacağı öğrenilmiştir. Kuzey ilçeler dediğimiz Elbistan, Afşin, Göksun, Ekinözü ve Nurhak halkına hizmet verilmektedir ki, gerçekten büyük bir şanstır.
 
Son üç ay içinde 935 (günlük ortalaması 30) kişi erken teşhis taramasından geçirilmiş; 1.220 kişiye de eğitim verilmiş. Halkı bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri aralıksız sürdürüldüğü için bu sayıların gün günü artacağı aşikârdır. Acil olarak ihtiyaç duyulan (Mamografi, Ultrason) gibi cihazlar temin edilip yeterli personel ve araç sayısı artırıldığı takdirde hizmet verilen vatandaş sayısının günde 100’ü aşacağı ifade edilmiştir. Adı geçen cihazlar henüz olmadığı için hastaların Devlet Hastanesine sevk edilmesi, oradaki işlemlerden sonra tekrar Merkez’e gelerek muayenelerine devam edilmesi, hastalar için zaman kaybına ve masrafa sebep olacağı ayrıca caydırıcı etki yapacağı belli değil mi? Neden kısa zamanda bunun önüne geçilmez?
 
Haber verildiği takdirde Taşımalı sistem ile hastaların KETEM’E getirildiğini, taraması yapıldıktan sonra tekrar evlerine götürüldüğünü duymamız ve hele taramaların tamamen ücretsiz yapılması çok sevindiricidir.

KETEM ismi verilen kurumlarda aile hekimleri veya diğer hekimler tarafından yönlendirilen bayanlar meme ve rahim ağzı kanserine karşı, yine bayan ve erkekler ise barsak kanserine karşı taramadan geçirilmektedir. Bilim adamları, 10-12 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü ifade ediyorlar. Ne kadar acı! Burada ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR; ERİNMEYİN KETEM’E GİDİN demek bence yeter.