ŞARK İNCELEME ENSTİTÜSÜ BAŞKANI ALMAN DOKTOR FRANZ BABİNGER ESHAB-I KEHF AFŞİN’DEDİR
Şark İnceleme Entitüsü Başkanı Alman Dr. Franz Babinger 1957yılında Efsus'taki (Afşin) Eshab-ı Kehf mağaralarını incelemiş ve şu sözü söylemiştir. Ben Eshab-ı Kehfin yeri olarak dünyadaki şu yerleri inceledim. İspan’da, İtalya’da, Yunanistan’da, Efes’te, Kıbrıs’ta, Tarsus ve son olarak Afşin'e geldim. Afşin'deki (Efsus) mağarayı günlerce inceledim. Çevresini yörenin konumunu ve her şeyiyle inceledim. Bir Astronomi uzmanı, bir arkeolog, bir tarih uzmanı, Dinler Tarihini yazan, araştıran bir yazar, bu mevkii nasıl incelenmesi gerekirse, o şekilde inceledim ve şu neticeye vardım. Ya Kura'nı Kerimi inkar edeceksin yada Afşin-Efsus'ta bu mağaranın konumunu değiştireceksin veya değiştirmekle de olmaz bu her şeyiyle gerçek fışkıran topraklardan alıp götürmek lazımdır.Benbir Hıristiyan olarak şunu söylemek istiyorum Efsus-Afşin'de bulunan Eshab-ı Kehf Mağarasını inkar etmek Yüce kitap Kuranı Kerimi inkar etmektir. Benim bir araştırmacı olarak Hıristiyan âleminden elde ettiğim bilgiler münasebetyle, dünyaya şunu iddia ediyorum: Seven Steepes Eshab-ı Kehf Efsus (Afşin)'dedir. Dr.Franz Babingerin sayfalarca süren araştırma yazılarının özetini maddeler halinde siz okuyucularımıza sunuyorum.
1-Mağara şehre çok yakın ve mağaranın önünden bakıldığı zaman şehir rahatlıkla görüyor. Mağaranın yeri, vadinin sırtlarında sarp bir yerdedir. Gizlenilmesi kolay, bulunulması zor, ücra bir yerdedir.
2-Mağaranın içi geniş ve huzurlu, ayette: onlar mağaralarının orta bir yerinde idiler ve köpekleri de mağaranın önünde uyuyordu. Buyrulmuştur. Bu ayeti kerimenin tarif ettiği mağarayı, sadece bu mağarada görüyoruz. Yani onlarla köpekleri aynı yerde, gençler mağaranın ortasında köpekleri de hemen önlerinde eşikte, kapıda yatıyormuş. Aralarında 3-5 metre ancak mesafe var. Güneş, Sabah ve Akşam düşüyor. Mağarının içine güneşin öyle bir düşüşü varki, içeride uyuyanlara kesinlikle dokunmaz. İçerinin havasını temizliyor Bu ayette ancak Afşin'deki mağarada cevap bulabildim. Diğer mağaraları inceledim içinde metrelerce gidiliyor, yattıkları yerleri diye çeşit, çeşit hurafeler anlatılıyor. bu yerlere itibar etmeyip incelemelerimi yarıda kestim gerçek Eshab-ı Kehf Afşin'deki Mağaradır.
3-Gezdiğim diğer mağaralara girdiğim zaman küf ve nem kokusu olduğu halde, Afşin’deki mağarada öyle bir ağır koku bir hava koku duymadım. Diğer mağaralarda, değil 309 sene 3 gün dahi yaşanamazken Afşin'deki mağarada insan günlerce şu haliyle kalabilir. Mis gibi koku gelir burnumuza, kuru ferah bir havası var.
4-Diğer mağaralarda ve çevresinde (yakınlarında) suya hiç rastlayamadım. ,hâlbuki bu insanlara yaşamın temel kaynağı olan sudan bir günde kaç litre gerekli (yedi kişi ile köpeğe) bunlar bu suyu nereden çekiyor. Afşin'deki bu mağarada ise, tavandan damlayan suların birikiminden oluşmuş büyük bir kuyu var. Tadı hafif, buz gibi su .Bu sekiz canlı su ihtiyaçlarını ,abdest ihtiyaçlarını ve WC ihtiyaçlarını mutlaka buradan karşıladılar.
5-Mağaranın üzerindeki tepede, yemiş ağaçlarının köklerini ve bu köklerden çıkıp(fışkırıp) ,senelerce devam eden fidanlar ağaçlar hala duruyor. Tel Mahra'li Denys'in kitabında ve The Odesius'un Arz-ı Mukaddese dair yazdıkları kitaplarda Yedilerin, mağaranın üstündeki yemiş ağaçlarından yediklerini söylerler. İşte bu mağaranın üstünde bu ağaçlara, Efsus’un kadınları, eski bir geleneğe bağlı kalarak iplikleri, bez parçaları bağlamışlar. Niyer ağaçları diye biliniyor.
6-En önemlisi de Güneş teorisi, yani Kehf suresi 17 ve 18 ayetlerinde bahsedilen şekliyle buraya tıpa tıp uyuyor. Diğer mağaralarda bu güneş ışınlarının içeriye düşüş şekillerini inceledim. Kesinlikle Afşin'deki ayete uyuyor, ters düşmüyor. Bu Güneşin ışınlarının Mağaraya Sabah ve Akşamüstü düşmesi mağaranın sağına ve soluna meyletmesi için yönünün kuzey batıya bakması lazım ki dünyanın hiç bir yerindeki mağaralarda, yön olarak kuzey batıya bakanına rastlamadım. Sadece ayetteki ışın düzenine Afşin Eshab-ı Kehf mağarası uyuyor.
7-Afşin'in tarihini inceledim sonuna kadar gittim. Eski bir Medeniyetler beşiği olduğunu çıkardım. Arkeolojik kazılar yaptım. Bol Miktarda Roma, Bizans, Eti (Hititlere ait tarihi eser ve höyüklere ) ve diğer uygarlıkların sembolini temsil eden antik buluntularla karşılaştım. Afşin'de bulunan tarihi Roma ve Kral yollarının bu şehrin içinden geçtiğini, o yol kalıntılarından açığa çıkardım. Kısacası Afşin'in topraklarından Medeniyet, Tarih, Mimari yıkıntılar ve Afşin'den tarih hazineleri fışkırıyor.
Bütün bu belgelerin ışığı altında Enstitü üyelerine tebliğ ediyorum, gidin Meşhur Namı diyar Efsus şehri Afşin'i yerinde görün. Bana hak vereceksiniz. Tüm dünyadaki Eshab-ı Kehf i (Seven Steepers= Yedi uyuyanlar) merak edenlere sesleniyorum, ben bir hiristiyan olarak şu kanaate vardım: Ya Müslümanların İnandığı Kutsal Kitap Kur'an-ı Kerim'dekini inkâr edeceksin veya Eshab-ı Kehf Mağarasını Afşin'den kaldıracaksın. İkiside olmayacağına göre Eshab-ı Kehfin şehri Afşin(Efsus)'dedir. Elmalı Hamdi Yazır Garp membaları adlı eserinde Şehrin adının Arabissus (Efsus) olarak geçtiğini ve Kapadokyadaki Efsus şehrinin Afşin olduğunu yazmaktadır. Halep Vilayet Salnamelerinde Efsus -Afşin Şehrinin Romalıların Başkenti olduğunu ve Bizans İmparatoru Mavrükyüs Afşin doğumludur. Namı diyar Meşhur Efsus şehri olarak Halep Vilayet salnamelerinde geçmektedir. Kral Dakyanus zamanında Afşin Romalılara Başkentlik yapmıştır.
ARAŞTIRMACI TARİHÇİ YAZAR
MUSTAFA KÖŞ
KAYNAKLAR
Ali AFŞAROĞLU Eshab-ı Kehf ve Rakıym (Mağara Arkadaşları)
Prof Dr. Faruk SÜMER Eshabül-Kehf (Yedi Uyurlar)
Www.eshabikehfsehri.com