Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Rukiye Hatipsoylu, 6-12 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’ kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Verem hastalığının verem basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdür Dr. Rukiye Hatipsoylu, yıl geneli İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak veremle mücadele ettiklerini söyledi.

Hatipsoylu, “Verem hastalığı bir virüs tarafından hava yolu ile bulaştırılarak alınan bir hastalıktır. Hasta kişide öksürük, aksırma, hapşurma vasıtasıyla havaya bıraktıkları mikrop karanlık güneş almayan ortamlarda saatlerce asılı şekilde kalabilir. Bu mikrop sağlıklı kişiler tarafından solunarak akciğer içerisine girer. Akciğerin içerisine giren mikroplar kişinin %5’inde hastalık hemen gelişebilir. Mikrop sessiz olarak kalır ama vücut direncinin düştüğü anda mikrop hemen verem hastalığını oluşturabilir. Verem hastalığı sadece akciğerde değil, akciğer zarında, beyinde, kemikte, böbrekte ve bazı iç organlarda da hastalık şeklinde ortaya çıkabilir. Dünya’da her yıl bir buçuk milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 14 bin yeni hasta tespiti yapılmakta. Bunlarında %59 erkek %41’de kadınlardan oluşmaktadır. Ne yazık ki bu kişilerin %10’u verem hastalığı sebebiyle ya da sebep olan ikinci hastalıklar yüzünden yaşamını yitirmektedir” açıklamasında bulundu.

Veremin hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Hatipsoylu, “Vücut direnci düşük olan kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı çok yüksektir. Özellikle sigara, alkol ve ilaç bağımlılığı olan kişiler, diyabet hastaları ya da kronik hastalığı olup vücut direncini düşüren kişiler, kalabalık ortamda yaşayan kişiler, verem hastalığı olup verem tedavisi görmeyen kişilerle beraber yaşayan kişilerde verem hastalığına yakalanabilir. Verem belirtileri olan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvursunlar. Elbistan ilçemizde bulunan verem savaş dispanserine başvurabilirsiniz. Verem tedavisi için çeşitli ilaç tedavisi sağlanabilmektedir. En kısa tedavisi 6 ay sürer ama yeterli ve dengeli bir ilca tedavisiyle sonuç sağlanabilir. Ancak tedavi olmayan hastalar, tedavisini yarıda bırakan hastalarda bu mikrop yine vücutta sessiz bir şekilde yakalayıp ileriki bir dönemde kendisini gösterebilir. Verem hastalığından korunmak için verem hastası olan kişilerin mutlaka tedavilerini almaları gerekir. Çok fazla kalabalık ortamlarda bulunmamaya çalışmalıyız. Güneşsiz ortamlarda durmamaya çalışmalıyız. Dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutarsak o kadar veremden uzak kalırız. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır. Verem belirtilerini sezen vatandaşlarımız hastanelere giderek muayene olmayı ihmal etmesinler” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi