Haberlerde son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz "zombi yapan uyuşturucu" olarak bilinen flakka hakkında, Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel açıklamalarda bulundu.

Aslında bu uyuşturucular oldukça yeni sayılır. Banyo tuzu olarak bilinirler. Ancak bildiğimiz banyo tuzu değillerdir. Görünümü benzediği için öyle adlandırılırlar. 

Bilimsel olarak "sentetik cathinone" grubuna girerler. MDPV veya PVP adı verilen, tamamen kimyasal bir maddedir. Uyuşturucudan ziyade uyarıcı olarak kabul edilirler.

Ülkemizde de bulunmaktadır. Çoğunlukla kargoyla yurtdışından getirilmektedir. Pek bilinmediği için, genellikle tanınmamakta ve ülkeye girişi kolay olmaktadır.

Etki olarak metamfetamin, kokain ve ecstasy'e benzeyen bir yapısı vardır. Ancak çok tehlikeli bir maddedir.

Etkileri arasında şunlar sayılabilir:

•         Paranoya (şüphecilik)

•         Halüsinasyonlar 

•         Şiddet davranışı

•         Panik atak

Şaşkınlık ve bilinçsizlik hali yarattığı için farklı görünümlerde şiddet davranışına yol açarlar. Bunu kullananlar karşısındakilere veya kendilerine acımasızca davranabilirler. Şiddetli bağımlılık yaparlar. 

Beden ısısını çok artırırlar. Susuzluk ve buna bağlı böbrek yetmezliğine neden olabilirler. Aşırı alındığında ölümle sonuçlanır.” 

Editör: Haber Merkezi