Türk Kızılayı Kahramanmaraş Şubesi tarafından, bugün ve yarın Afşin'de, vatandaşlardan kan bağışları toplanacak.

Afşin’e gelen Kızılay Kahramanmaraş Şubesi ekipleri 2 gün kan toplama hizmeti verecek.

 Afşin Belediyesi ve Ziraat Bankası arasından stant açan Türk Kızılayı yetkilileri, kan bağışının yanı sıra kemik iliği nakli bekleyen hastalar için gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılmasının da çok önemli olduğunu belirtti.

Kök hücre hakkında bilgi veren Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı İlker Aslan, “18-50 yaş aralığında sağlıklı aile içi bir bağışçı olarak, hastanız dışında başka bir hastaya da umut olmak istiyorsanız lütfen kan bağışında bulunun. ”dedi.

Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlara gönüllü kök hücre bağışçısı bilgilendirme formu dağıtımı yaptıklarını ve kök hücre hakkında bilgilendirmelerde bulunduklarını ifade eden Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı İlker Aslan, “ İnsanlar bilgisi olmadığı veya yanlış bildiği için bunu ne yazık ki gidip donör adayı olmuyorlar ve bağışçı bulunamadığı için ülkemizde çoğunluğu yüzde 80-85'i çocuk olmak üzere çok sayıda kişi hayatını kaybediyor" dedi.

"Sağlıklı herkes bağışçı olabilir"

Bir başkasından yapılan kemik iliği nakli olan allojenik kök hücre nakli konusunda da bilgi veren Aslan, "Kan tahliliyle dokularına bakılan hastanın birinci derece yakınlarından ya da bazen uyumlu doku denk geldiğinde yabancı birinden kemik iliği nakli yapılabiliyor. Ama başkasından verildiği zaman T-lenfositler denilen özel hücre grupları aynı zamanda tümör hücrelerini de öldürmek için savaşıyorlar. Kök hücre başkasından verildiği zaman T-lenfositler, tümör hücrelerini öldürüyorlar aynı zamanda. Hem kemoterapinin etkisinden faydalanıyoruz, hem de başkasından verildiği zaman o kök hücrelerin içinde T-lenfositler olduğu için kişinin vücudunda kalmış olan kötü hücrelerini, kanser hücrelerini öldürmek için savaşıyorlar. Sağlıklı herkes bağışçı olabilir. Ne kadar çok bağışçı olursa, kemik iliği yapılacak hastalara uygun kemik iliği bulma ihtimalimiz o kadar artar. Bankada ne kadar çok kişinin bilgisi olursa o kadar olasılığımız artacak; hayat kurtarma ihtimalimiz o kadar fazla olacaktır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi