Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Vekili Dr. Melis Yıldırım, yaklaşan kurban bayramı öncesi  sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Afşin TSM Sorumlu Hekimi Dr. Melis Yıldırım, sofralarda yapılacak ufak değişikliklerle sağlıklı bir bayram geçirilebileceğini belirtti.

Dr. Melis Yıldırım, ”Kurban bayramında protein zengini beslenmeye geçeriz. Zaten her gittiğimiz yerde kavurmalar, haşlamalar, kebaplar gibi etin binbir türlüsü ile ağırlanırız veya misafirlerimizi biz ağırlarız. Eti çok fazla tüketmek eğer tansiyon, kolesterol, gut, kalp hastalığı gibi sorunlarımız varsa bu hastalıkların şiddetlenmesine neden olur. Günlük tüketeceğimiz eti kısıtlamak için alacağınız birkaç önlem bu işte başarılı olmanızı sağlar. Örneğin bayram tatili boyunca kahvaltıda peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları kısıtlayın. Onların yerine kahvaltılık gevrek, yulaf, müsli ve taze meyve yemeye özen gösterin. Eti öğlen yemeğinde tüketin. Akşam ise mutlaka sebze yemeği ile yoğurt yemeye çalışın. Bir öğünde bile buna dikkat etmek vücudunuzun aşırı protein ile kirlenmesini önlemeye yardımcı olur.” diye konuştu.

Fazla tuzlu gıdalar tüketmeyin

Tuzlu gıdalara dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Eğer tansiyon, kalp, böbrek hastalığı ve kemik erimesi probleminiz varsa etin yanında tuz oranı yüksek yiyecek ve içecek özellikle tüketmemeye çalışın. Turşu, şalgam suyu, salamura edilmiş sebzeler ve tuzu yüksek ayranlar tansiyonu çok yükseltir ve bütün bayramı acil servislerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Kurban etini mutlaka dinlendirerek tüketin

Kurban etinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bayramın ilk günlerinde parça etle yapılmış yemekleri tercih etmeyin. Çünkü ilk günlerde kurban eti yeteri kadar dinlenmediği için diş ve mide problemlerine neden olur. O nedenle bayramın il iki günü eti kıyma olarak tüketmek  daha doğru olur. İlla parça et yemek istiyorsanız düdüklü tencerede iyice haşladıktan sonra fırında pişirerek tüketebilirsiniz.”

Meyve ve sebzelerinizi kestiğiniz doğrama tahtasında etlerinizi doğramayın

Son olarak et konusunda çok hijyenik davranmaları gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Önemli olan daha önceden kullandığınız doğrama tahtasını aynı şekilde et içinde kullanmamak. Özellikle doğranan etleri buz dolabına değil de derin dondurucuya koymanızı rica ediyorum. “dedi.

Derin dondurucuya konulan etten tüketileceği kadar çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, “Genelde herkes aynı hayatı yapıyor. Derin dondurucuya koyduğumuz etleri çıkarıp çözdükten sonra tekrar derin dondurucuya koyuyoruz. Bu çok yanlış olmakla birlikte zehirlenmelere dahi yol açmakta. Lütfen buna dikkat edelim ve sadece tüketmemiz gerektiği kadar eti çözelim.” İfadelerini kullandı.

Tüm İslam aleminin mübarek kurban bayramını kutlayan Dr. Melis Yıldırım, tüm Afşin halkına sağlıklı günler diledi.

Editör: Haber Merkezi