Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle öğrencilere yönelik eğitim seminerleri veren Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Diş Hekimi Kübra Temel, toplum olarak diş sağlığı konusunda bilinçsiz olunduğunu belirterek diş sağlığı ve diş bakımıyla ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.

Diş Hekimi Kübra Temel, "Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla okullarda ağız ve diş sağlığını bozan faktörler, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları, ağız ve diş muayenelerinin düzenli yapılmasının önemi hakkında bilgilendirmede bulunduk."dedi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) görevli Diş Hekimi Kübra Temel, iyi diş sağlığı uygulaması, sağlıklı bir ağız, diş ve diş etleri için önemlidir. Ayrıca görünümüz ve yaşam kalitenize de yardımcıdır. Hastalıklı, çarpık, eksik dişler veya deforme olmuş bir çene konuşmanıza engel olabilir, yiyecekleri çiğnemenizi zorlu ve ağrılı bir hale getirebilir ve pahalı düzeltme uygulamalarına yol açabilir.

Diş sağlığının önemine değinen Diş Hekimi Kübra Temel, eğitim ve uygulamanın küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Eksik diş görüntüsü kişinin öncelikle gülüşünü bozarak kişinin özgüveninin azalmasına, sosyal ilişkilerinde zorluklara neden olur. Ayrıca dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve zayıf bir görüntü oluşturur. Eksik diş bölgesinde komşu dişlerin devrilmesine, karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzamasına ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Eksik dişler nedeniyle alışılmış çiğneme düzeni de değişir. Sağlıklı bir çiğneme çift taraflı olurken tek taraflı çiğneme ile çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşabilir. Eksik diş bölgesinde çiğneme fonksiyonu olmadığı için çene kemiğinde rezorpsiyon dediğimiz incelme ve erimeler olmaktadır. Okullarda verdiğimiz ağız ve diş sağlığı eğitimde insan yaşamındaki önemi, çürük dişlerin yol açtığı hastalıklar, ağız hastalıkları, diş fırçalama, dişleri koruma konusunda bilgi verildi. Diş sorunu olan öğrencilerin muayenesi ve sorunun çözümü için yönlendirme yapıldı.”

Editör: Haber Merkezi