Tavuk eti, protein içeren besinler arasında hem fiyatının uygun olması hem de damak tadını şenlendirmesi sayesinde ilk sırada tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Bolca tüketilmesine rağmen tavuk etinin saklama koşulları maalesef hala tam olarak bilinemiyor.
 
Özellikle yaz aylarında dikkatli muhafaza edilmediği durumlarda besin zehirlenmelerine hatta bu durumdan kaynaklanan ölümler bile meydana gelebiliyor.
 
Tavuk eti nasıl muhafaza edilmeli ve nasıl saklanmalı diye merak etmeye başladıysanız hemen açıklayalım…

Tavuk eti buzdolabında nasıl saklanmalı?
 
Taze alınmış bir tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 3 gün bekletilmelidir.
 
Çiğ tavuk eti saklama koşulları
 
Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir.+4 dereceden sıcak ortamlarda saklanan tavuklarda et kalitesi düşer, bozulma hızlanır dolayısıyla zehirlenmelere yol açar.
 
 Marketten aldığınız tavuk en az 2 gün içerisinde pişirilmeyecekse muhakkak dondurulmalıdır. Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır. Uygun şekilde hazırlanıp buzluğa atılan tavuk 6 ya da 12 ay arasında saklanabilmektedir.

Pişmiş tavuk etini saklama koşulları
 
Pişmiş tavuk etini dolapta saklamak istiyorsanız beraber piştiği diğer malzemelerle muhakkak ayırmalısınız. Örneğin patatesle pişmiş bir tavuk yemeğini aynı kapta dolaba koyarsanız besin zehirlenmesine davetiye çıkartmış olursunuz.
 
Eğer tavuğu tek olarak pişirmişseniz maksimum dolapta 3 gün saklamalısınız.

Donuk tavuk eti nasıl çözülmeli?
 
Donuk tavuk eti ilk olarak dolabın alt kısmına alınmalıdır ve orda çözülmeye bırakılmalıdır. Tavuk eti asla oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmamalıdır. Bu durum bakterilerin artmasına ve zamanla vücudunuzda zararlı bakterilerin üremesine neden olmaktadır.
 
Çözülmesi için buzdolabının alt kısmına alınan tavuk eğer bütün halinde ise 24 saat içinde, parçalar halinde ise 3 ve 9 saat arasında çözülmesi beklenmelidir.

Editör: Haber Merkezi