Kış mevsimin gelmesi ile bir çok vatandaş soğuk geçen aylarda hastalanamamak için ‘alternatif tıp’ olarak adlandırılan doğal bitkilere yönelmeye başladı.

Vatandaşlar, soğuk algınlıklarını önleyici tedbirler almak isteyen vatandaşlar özel olarak hazırlanmış çaylar için aktarların yolunu tutmaya başladı.

Afşinli Esnaflar, kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte, bitki çayları ve bitkisel ürünlere taleplerin arttığını ve hastalıklara yakalanmak istemeyen vatandaşların soğuk algınlığına ve gribe karşı korunmak için özellikle ıhlamur, adaçayı, narçiçeği, tarçın gibi bitkileri aldıkların belirttiler.

Afşin’de aktarlık yapan Yılmaz Tan, havaların soğumasıyla satışların da arttığını ifade ederek, “Kış geldiği için havalar soğudu. Vücut direncini arttırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı bitkiler var. Bu bitkiler karıştırılıp veya ayrı ayrı içilebilir. Vatandaşlarımız bu günlerde adaçayı, ıhlamur, narçiçeği, zencefil, tarçın gibi bitkilerin çayını içmek için tercihte bulunuyor.

Bitkilerin nasıl tüketileceğini sıralayan esnaf Tan, şöyle konuştu:

“Bitkileri kaynatıp çay olarak içeceksek bitkileri çekilmemiş olmalı örneğin tarçını tane olarak, ıhlamuru yaprak olarak alınmalıdır. Eğer ki vatandaşlar bal ya da pekmeze katıp yemek istiyorsa toz halinde çekilmiş olarak almalılar. Örneğin zencefil, tarçın zerdeçal ve çörekotunu çekilmiş olarak tercih edebilirler."

Özelikle soğuk algınlığı için aktar yoluna düşüldüğünü ifade eden Tan, kullanılan otların yararı olduğu kadar yanlış kullanımı ve tüketiminden dolayı zararlarında olduğunu belirtti.

-‘Önce doktor, sonra aktar’

Tan, “Aktarda deva arayan vatandaşların önce doktora gitmesi gerekiyor. Aktara gelip ‘benim midem ağrıyor, boğazım ağrıyor bana ne verebilirsin’ dememeleri lazım. Vatandaşlarımız önce doktora gidecek ne rahatsızlığı var onu öğrenmeli. Doktorun verdiği ilacı mutlaka kullanması lazım. Aktarlar tek tedavi edici olarak gösterilmemeli. İlaçların yanında bunlardan da destek alabilirler, çok faydalarını göreceklerdir” açıklamasında bulundu.

"Doğal bitkiler bağışıklık sistemini güçlendiriyor"

Havaların soğumasıyla birlikte bitkisel ürünlere ilgi arttığını belirten aktar Yusuf Kızılay, "Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım. Vatandaşlarımızın talebini karşılamak için biz de elimizden geldiğince her türlü bitkiyi tezgâhımızda bulundurmaya gayret ediyoruz. Bu mevsimde vatandaşlarımız özellikle kış çayı, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, zencefil, narçiçeği, tarçın ve papatya çayını tercih ediyor. Bizler de soğuk kış günlerinde vatandaşlarımızın bu tür ürünleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu tür ürünler bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiye direnç kazandırıyor. Yine çok sıkça tüketilen kuşburnu doğal bir C vitamini kaynağı olması sebebi ile son derece fazla rağbet görüyor. Bu tür doğal ürünleri paketler halinde gram olarak satıyoruz. Biz kimsenin hastalanmasını istemeyiz ama havalar soğudukça yaz günleri çok az olan bitki satışları kışın artıyor." diye konuştu.

"Doğal ürünleri alırken dikkat"

Doğal ürünleri satın alan vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu aktaran aktar Yusuf Tütün ise, " Şifalı bitkilerin sayılamayacak kadar çok yararının yanında, içerikleri nedeniyle çeşitli hastalıklarla ilgili zararları da olabileceği, dolayısıyla bilinçli kullanılması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyorum." diyerek tavsiyesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi