Araç kullanırken cep telefonu kullanan sürücüler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara göre; sürücülerin anlık karar vermeleri zayıflıyor, yol şartlarına ve yol takip çizgilerine daha az dikkat ediyor, dakikadaki kalp atış hızı normale göre daha da artıyor, gerginlik, göz hareketlerinde azalma ve yavaşlama oluyor

Cep telefonlarını hiç yanımızdan ayırmayız, yanımızda olmadığında da büyük bir eksiklik hissederiz. Ancak bazı durumlar var ki cep telefonuyla bağlantımızı tamamen kesmeliyiz. Araç kullanırken cep telefonu kullanan sürücüler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda; sürücülerin anlık karar vermelerinin zayıfladığı, yol şartlarına ve yol takip çizgilerine daha az dikkat ettiği, dakikadaki kalp atış hızının normale göre daha da arttığı, gerginlik, göz hareketlerinde azalma ve yavaşlama, görüş açısının daralması ve anlık olabilecek tepki sürelerinde azalma olduğu tespit edildi.

GÖZ, BEYİN VE EL MEŞGULİYETİ KAZAYA NEDEN OLUYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydoğan, yapılan farklı çalışmalarda sürücülerin cep telefonuyla yaptıkları konuşmalarda araç içindeki bir diğer kişi ile yaptıkları konuşmalara oranla daha fazla dikkatlerinin dağıldığının tespit edildiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Sonuç olarak sürücülerin cep telefonu kullanması göz, beyin ve el meşguliyeti yaratarak kaza sayısında her geçen gün artışa yol açtığı herkes tarafından bilinmektedir. Büyüklerimizin nasihatlerinde her zaman yer verdikleri yaptığımız hatalardan ders alabileceğimiz ve hayat tecrübelerimizin bunlardan oluşacağı sözleri maalesef bu hayat tecrübesi için geçerli değildir, çünkü cep telefonu kullanırken kaza yapan bir sürücünün hayatını kaybetmesi sonucunda ders almak için ikinci bir şansı olamayacaktır! İnsanların yapmış olduğu bazı hatalar ve davranışlar, bazen insanların hayatına mal olur. Maalesef cep telefonu kullanımı da acı ama gerçek bunlardan bir tanesidir! Kısacası, saniyede onlarca metre yol alan bir aracı kullanan bir sürücünün cep telefonu kullanması çok daha ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir."

Doç. Dr. Ümit Aydoğan, "2016 yılı Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri raporuna bakıldığında, Türkiye’de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldiği ve bunlarında kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurlarının yüzde 89,6 ile ilk sırada olduğu göze çarpmaktadır. Rapor içerisinde oranları tam olarak bildirilmemekle birlikte, konu ile ilgili uzmanlar tarafından cep telefonu kullanımına bağlı nedenlerin de sürücü kusurları içerisinde ilk sırada yer aldığı tahmin edilmektedir" dedi.

"SON ÜÇ YILDA TRAFİK KAZASI YAPAN SÜRÜCÜLERİN YÜZDE 60'I KAZA SIRASINDA CEP TELEFONU KULLANIYORDU"

Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan “Yol Güvenliği Araştırması” nda son üç yılda trafik kazası yapan sürücülerin yüzde 60’ının kaza sırasında cep telefonu kullandığının tespit edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ümit Aydoğan, "Sonuç olarak bakıldığında araç kullanımı sırasında cep telefonu ile konuşan ortalama 3 sürücüden 2’sinin kaza yapma ihtimalini unutmamalıyız! 2013 yılı sonunda, Türkiye Avrupa’daki en yüksek kişi başına konuşma süresine sahip ülke haline gelmiştir. Yapılan çalışmalarda hafta içi günlerde hafta sonu günlere göre sürücülerin daha fazla cep telefonu ile konuştukları ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç kullanırken, diğer saatlere göre daha fazla saldırgan sürücü davranışları sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, yayaların orta refüj bulunan karayollarında, bulunmayanlara kıyasla daha yavaş karşıdan karşıya geçtikleri ve cep telefonu kullanımının da karşıdan karşıya geçiş hızını önemli ölçüde yavaşlattığı saptanmıştır" dedi. 

KONU DÜŞÜNMEYİ GEREKTİRİYORSA...

Araç içinde kulaklık ve bluetooth teknolojisiyle cep telefonuyla konuşmanın mümkün olduğunu ve bunun da normal elde kullanıma göre daha az tehlike yarattığını söyleyen Doç. Dr. Aydoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bir diğer konu ise konuşulan konunun basitliği veya zorluğudur. Konunun düşünmeyi gerektirip gerektirmediğinin mevcut riski daha da artıracağıdır. Sürücünün kendi dikkatini yola verebilmesi için, dikkatini dağıtabilecek cep telefonu vb. teknoloji alet kullanımının olmaması, araç içinde diğer yolcularında sürücünün dikkatini dağıtacak herhangi bir şeylerle uğraşmaması ve gerekmedikçe konuşmaması, özellikle sürücü yanında oturan kişilerinde cep telefonu, tablet kullanımına dikkat etmesi ve uyku halinde olmaması oldukça önem arz etmektedir.

Sürücünün yapacağı bir telefon görüşmesi neticesinde alacağı iyi veya kötü haber, sürücünün arabayı kullanma tarzını, dikkatini, anlık tepki süresini etkileyecektir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 73’üncü maddesi gereğince araç kullanırken cep telefonu kullanımına Trafik Cezası para olarak kesilse de ödediğimiz para cezası kendimizin ve araç içindeki sevdiklerimizin hayatını riske atmamızın bedeli olamaz. Hayatımızın bu kadar ucuz olmadığını bilmemiz gerekmektedir. Mevcut yanlış alışkanlığın sadece ceza ile önlenmesinin mümkün olamayacağı sağlıklı düşünen her bir insan tarafından bilinmektedir. Bu nedenledir ki, her alanda olduğu gibi mevcut yanlış davranışın düzeltilmesinin de eğitimle azaltılabileceği muhakkaktır. İnsanların birbirini etkilemesi ve yanlışlıkların düzeltilmesine öncelikle en yakın çevremiz olan aile bireylerinden başlamamız gerekmektedir. Araç kullanan ve sürücü vasfına sahip başta anne ve baba olarak bizler olmak üzere tüm aile bireylerinin bütün toplumsal kurallarda olduğu gibi bu konuda da birbirine örnek olması oldukça önem arz etmektedir. Mümkün olduğunca araç kullanırken cep telefonu ile konuşabilmek için riski azaltabilecek farklı teknolojik ürünler olsa da cep telefonu ile konuşmalarımızı kendimizin ve başkalarının hayatlarını da düşünerek emniyetli bir yerde park ederek yapmaya özen göstermeliyiz!"

ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONUNA BAKMAK HAYATIN SONU OLABİLİR

Doç. Dr. Aydoğan, araç kullanırken yola bakmak yerine cep telefonuna bakmanın yaşayabileceğimiz trafik kazası sonucu bizim veya bizlerle birlikte seyir halinde olan sevdiklerimizin hayatının sonu olabilir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sürücü olarak bizleri bekleyen sevdiklerimize sağlıklı bir şekilde kavuşmak istiyorsak ve geride gözü yaşlı anne, baba, eş, çocuk, dost, arkadaş ve tanıdıklarımızı bırakmak istemiyorsak tüm trafik kurallarında olduğu gibi araçla seyir halindeyken cep telefonu kullanımına da dikkat etmeliyiz. Cep telefonuna gelen çağrı ve mesajlara sizden sonra bir başkasının bakmasını istemiyorsanız araç kullanırken lütfen cep telefonu yerine yola bakınız! Günlük yaşantımızda çoğu zaman olduğu gibi cep telefonumuz bizi değil, biz cep telefonumuzu uygun zamanlarda, ihtiyaçlarımız doğrultusunda ve gerektiğinde kullanalım!”

Editör: Haber Merkezi