Ramazan ayının, havaların ısındığı bahar ve yaz aylarına denk gelmesi, uzun süreli açlık ve susuzluğun yanı sıra sıcakların etkisiyle vücutta yorgunluk hissi oluşturabiliyor.

Bu nedenle iftar ve sahurdaki beslenme şekline özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Gülbeyaz Şahin, vücudun uzun süre aç kalması nedeniyle kendini korumaya aldığını ve bu nedenle metabolizmanın da yavaşladığını belirterek, sahurda ve iftarda kefir tüketilmesini önerdi.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Gülbeyaz Şahin, sodanın da vücudun elektrolit dengesini koruduğunu, bu nedenle faydalı olduğunu kaydetti.

"Sahurda Karpuz, Kavun Tüketilebilir"

Ramazan süresince sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Dyt. Şahin, sahurda normal yiyeceklerin yanı sıra çilek, kavun, karpuz gibi sıvı içeriği yüksek besinlerin porsiyon olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Bitki çaylarının da sıvı tüketimini karşılayacağına işaret eden Dyt. Şahin, vücudun sıvı dengesinin korunmasına yönelik şu bilgileri verdi:

"Sıvı tüketimi bitki çaylarını da içeriyor. Bunlardan özellikle ıhlamur, rezene, ada çayı, yıldız anason gibi sindirimi kolaylaştırıcı, şişkinlik ve gaz hissini giderici etkiye sahip olanları tercih edilebilir. Ramazan ayında yeterli sıvı alımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su tüketimidir. Suyu bir anda içmek, yemekle birlikte tüketmek mideyi rahatsız ederek hazımsızlık problemine yol açabilir. Bunu engellemek için sahurda ve iftarda en az üç dört bardak su içmek, sahur ve iftar arasında da kalan sürede yeterli miktarda sıvı tüketmek uygun olacaktır. Bu süreç içerisinde yalnızca su değil maden suları da tercih edilebilir. Hava sıcaklığı terlemeye yol açacağından, soda tüketimi elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olabilir."

Editör: Haber Merkezi