Globalleşme ve küresel gelişmeyle beraber endüstriyel koşullarda üretilen gıda kaynaklarının çoğu insan sağlığını tehdit ediyor. Bunlardan biri de tavuk yetiştiriciliği. Zaman zaman gündeme gelen fabrika koşullarında yetiştirilen tavuklardan çok gerçek, organik ya da köy tavuğu nasıl adlandırıldığından çok önemli olanın hangi koşullarda yetiştirildiği olan tavukları almalı ve tüketmeliyiz.

Endüstriyel tavuklar tehlike saçıyor.

Bunun nedeni normal koşullarda günlerce beslenerek yetiştirilen tavukların 23 saat ışık altında ağırlığının 1,5 katı yemle beslenerek 40 gün gibi kısa sürede civcivden tavuğa evirilerek kesime gönderilmesi. Bu şekilde tavuklar asla uyumuyor ve durmadan yemleniyorlar. Ayrıca hızlı büyüsünler diye antibiyotik takviyesi yapıyorlar. Sonra da lezzet yoksunu saman tatlı kilolarca ağırlıkta tavuğu piyasaya sürüyorlar.

Bu koşullarda ve bu yöntemlerle pişirilen tavuk 20-30 dakikada pişiyor. Hatta kısa bir pişirme süresi olan kızartma usulüyle anında hazır hale geliyor. Uzmanlar bu noktada gerçek tavuğun asla hızlı pişmediğine yönelik uyarılarda bulunuyorlar. Tüketilen bu genetiği bozuk tavuklar kanserden hormonel denge bozukluklarına kadar birçok ciddi soruna davetiye çıkartıyor.

Peki, bu tehlikeye karşı hem kendimizi hem de çevremizdekileri nasıl koruyabiliriz?

Bunun çözümü sanıldığı kadar zor değil, yapılması gereken gerçek köy tavuğuna ulaşmak. Günümüz şartlarında hemen elimizin altında olan market tavuklarına yönelsek de bunun yerine yapmamız gereken gerçek tavuğun peşine düşmek. Artık az da olsa gerçek tavuk yetiştiriciliğine gönül vermiş küçük çaplı pek çok işletme var. Bu yolla ve güvenilir kasaplar aracılığı ile gerçek köy tavuğuna ulaşabilmek mümkün.

Aynı zamanda güvenilir sandığımız ancak etiket hilesiyle sağlık terörü işleyenlere karşı da kendi yöntemlerinizle gerçek tavuğun farkını anlayabilirsiniz.

Bunun birkaç önemli püf noktası mevcut, işte sizin için derlediklerimiz;

Gerçek tavuk en az 1 buçuk saatte pişer.

Marketten alınan körpe tavukların yarım saatlik pişme sürelerine karşın gerçek tavuk 1 buçuk saatten aşağı pişmez. Hatta bazen pişme süresi 3 saati bile bulur. Hal böyleyken fast food restoranlarında 15 dakikada kızarıp ayrıca lime lime olan tavukların nereden geldiğiniz siz düşünün.

Gerçek tavuk etinin rengi beyaz değil kırmızıya yakındır.

Sanılanın aksine gerçek tavuk eti beyaz değildir. Kırmızıya yakın rengi vardır. Ayrıca pişerken şeffaf bir tavuk suyu değil kahverengiye dönük bir renkte su bırakır.

Gerçek tavuk suyu jöle kıvamındadır.

Organik tavuklar uzun pişirme süresi sonrası kıvamlı bir su bırakır. Bıraktığı jöle kıvamlı su hastalıklara şifa kaynağı olur. Tavuk suyunun faydalarından bahsedenlerin kastettikleri bu sudur. Bünyesinde antibiyotik olan tavuk asla böyle bir su bırakmaz.

Gerçek tavuğun kemiğinden ayrılması zordur.

Yarım saatte pişip lime lime olan tavuklara karşın gerçek tavuğun eti kemiğinden oldukça zor ayrılır. Kullanılan antibiyotikler kollajen denilen doku özelliğini bozar. Bu nedenle antibiyotik alan tavukların eti kemiğinden sıyrılmaya hazırdır. Aynı zamanda normal koşullarda gezerek büyüyen tavukların dokuları da kemikleri de oldukça sağlamdır. Uzun sürede pişmesinin nedenlerinden biri de budur.

tavuk-derisi

Gerçek köy tavuğunun derisi ince ve damarlıdır.

Gerçek tavuğu anlamanın bariz yolarından biri de derisine bakmaktır. Bu tavukların derisi çok ince ve damarlıdır. Damarlı yapı gözle görülebilecek şekilde belirgindir.

Editör: Haber Merkezi