Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile okullarda uyuşturucu ve madde bağımlılığının zararları ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim çalışmalarına başladı.

Uyuşturucu konusunda öğrencileri bilgilendiren Afşin Devlet Hastanesi görevli Psikolog Dr. Ali Deniz, Sultan Köker ve Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Personeli Nuran Arslan, uyuşturucu ve alkol bağımlılığından uzak durma yolları, bağımlılığın yol açtığı zararları aktardı.

Uyuşturucu bağımlılığının son zamanlarda ortaya çıkan büyük sorunlardan biri olduğunu ifade eden Psikolog Dr. Ali Deniz, “Son günlerde Afşin’de öğrencilerin ve işsiz gençlerin uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşüyor. Olayın bir diğer ürkütücü yanı ise, gün geçtikçe uyuşturucu kullanım sayısı artıyor. Kullanıcılar arasında ‘bu hastalığın tedavisi olmadığı’ yolunda bir kanı yerleşmiştir. Bu değiştirilmeye çalışılmalıdır. Uyuşturucu maddeyi bırakan kişilerde tekrar maddeye başlamak sık olarak gözlenen bir durumdur. Kişi uyuşturucu maddeleri bıraktıktan sonra bir daha hiçbir zaman kullanmamalıdır” şeklinde konuştu.

Deniz ayrıca, Exctacy hapların korsanların da piyasada satıldığını ve tamamen öldürücü etki yaptığını, bu hapların içerine bağımlılık yapması için eroin maddesi enjekte edilerek gençlerin zehirlenmeye çalışıldığını belirtti.

Uyuşturucu tedavisinin zor da olsa mümkün olduğunu belirten Psikolog Dr. Ali Deniz, “Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmasını istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz. Diğeri ise kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir. Eğer tüm bunlara hazır değilse yapabilecek bir şey yoktur. Ayrıca uyuşturucu kullanımı ile daha da artan aile içi iletişim bozukluklarının, kopukluklarının giderilmesi için anne ve babanın da tedaviye katılması gerekir” dedi.

Afşin İlçe Salık Müdürlüğü Uçucu ve Uyuşturucu Maddeler Mücadele Birimi Personeli Nuran Arslan ise, uyuşturucu bağımlılığının zararlarını anlatarak, öğrencilere dikkatli olması konusunda uyardı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan seminerlerin merkez ve kırsaldaki okullarda devam edeceği bildirildi.

Editör: Haber Merkezi