Afşin Toplum Sağlığı Merkezi, okullarda sigaranın zararları konulu eğitim semineri düzenlendi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Kontrol Biriminden Özkan Aktaş, öğrencileri sigaranın sağlığa zararlarını anlatarak, istatistiklere göre sigara içme yaşının 10’a indiğini vurguladı.

Düzenlenen seminerde birçok ölümcül hastalığa yol açabilen sigara bağımlılığına son vermeyi hedeflediklerini söyleyen Aktaş, yakılan bir sigaranın gelecekte bir ışığın sönmesine sebep olduğunu söyledi.

Aktaş, “Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Kontrol Birimi olarak Afşin’de birçok ortaokulumuza sigaranınzararları konulu eğitim semineri düzenledik. Sigara içme yaşı son istatistiklere göre 10 yaşına indi. Dünyada 1.5 milyar insan sigara içiyor. Bu durum böyle devam ederse 2020 de sigara yüzünden yaklaşık 10 ila15 milyon insan ölecek. Ülkemizde her yıl 35 bin kişi sigaradan sebep bir hastalıktan dolayı ölüyor. Dünyada her 8 saniyede bir insan yine sigara sebebi ile ölüyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri görülme sıklığı %85. Yine sigara yüzünden el ve ayaklarımızdaki damar tıkanıklığı nedeniyle amputasyon(kesmek) yapılıyor. Yani elimizi ayağımızı kesiyoruz dolayısıylayaşamımızı ya yatağa yada tekerlekli sandalyeye bağlıyoruz. Sigarada 3 bin 885 çeşit zehirli madde var. Aseton kadminyum nikotin karbonmonoksit bunlardan bazıları. Sigara öğrencilerimizin okul başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Yakılan bir sigara gelecekte bir ışığın sönmesine vekaranlıkta kalmamıza sebeptir. En son da vücudumuz küllük olmasın. Asla yanınızda sigara içilmesine müsaadeetmeyin. “dedi.

Editör: Haber Merkezi